zondag 25 april 2010

Bloedsinaasappel

Een bloedsinaasappel, ook wel bloedappelsien, wijnsinaasappel of wijnappelsien genoemd, is een soort sinaasappel die binnenin rood is. De bloedsinaasappel is rond 1850 in het Middellandse Zeegebied ontstaan. Er bestaan twee typen, de volbloed (schil en vruchtvlees rood) en de halfbloed (alleen vruchtvlees rood). Van deze typen bestaan weer verschillende rassen.

Men zegt dat de bloedsinaasappel 'bloedt' als men hem opensnijdt. Geperst lijkt het sap van deze vrucht niet alleen op bloed, maar ook op wijn. De smaak is bitterder en zuurder dan die van de gewone sinaasappel. Deze sinaasappel wordt net zoals de gewone sinaasappel zowel gegeten als geperst tot vruchtensap.

Teelt
De vulkanische gronden aan de voet van de Etna zijn een vruchtbare bodem voor de landbouw. Biologisch-dynamische coöperatie Salamita teelt daar onder andere bloedsinaasappels (ook wel wijnsinaasappels genoemd). Rond 1850 is de bloedsinaasappel in het Middelands Zeegebied ontstaan en nog steeds is dit een goed gebied om de vruchten te telen. Bloedsinaasappels worden nu voornamelijk geteeld in Italië, Spanje en Israël.

Consumptie
Bloedsinaasappels hebben een heerlijke fris-zure smaak, ze zijn strakker en bitterder van smaak dan gewone sinaasappels. Ze bevatten 20% meer vitamine C en ruim 20% meer kalium dan gewone sinaasappels. Bloedsinaasappels zijn heerlijk in bijvoorbeeld stoofpotten, toetjes en dressings. Het sap van de bloedsinaasappel is heerlijk, maar de schil bevat ook veel smaak en sterk geurende oliën.
 
Bewaren/bewerken
De beste bewaartemperatuur is 12 °C. Vanwege de sterke geur niet in de koelkast bewaren met andere producten. Eén tot drie weken houdbaar.
 
Voedingsstoffen
Zie voedingsstoffen van de sinaasappel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten