donderdag 22 april 2010

Persimmon

De (Amerikaanse) persimmon is een vrucht van een inheemse plant in het oosten van de Verenigde Staten. De plant komt voor van New England tot Florida en westelijk in Texas en Kansas. De plant wordt voor zijn fruit en hout gekweekt sinds 1629.

De plant wordt tot 20 meter hoog in goed afwaterende grond. De plant produceert veel bloemen in de zomer. De plant is tweehuizig, zodat voor fruitteelt mannelijke en vrouwelijke planten nodig zijn. De bloemen worden bestoven door insecten en de wind.

De vruchten zijn rond of ovaal. De kleur is oranje en neigend naar zwart. Het fruit varieert in grootte van 3 tot 6 centimeter. Commerciële variëteiten zijn de productieve Even Golden, John Rick, Woolbright, Miller en de zaadloze Ennis. De vruchten bevatten veel vitamine C. In Nederland en België wordt de vrucht niet verkocht. Wel kan bij gespecialiseerde telers de plant wordt gekocht. De plant is bij ons winterhard.

Teelt
De persimmon groeit tot 20 meter hoogte in een goed gedraineerde bodem. De bloemen worden door insecten en de wind bestoven. De vrucht begint te groeien als de boom ongeveer zes jaar oud is. De persimmon werd al vóór 1629 geteeld in Engeland, maar de fruit rijpt zelden of nooit.
 
Consumptie
De vruchten kunnen rauw worden gegeten, gekookt of gedroogd. Van het vruchtvlees kan compôte worden gemaakt. Van de bladeren kan thee worden gemaakt en de geroosterde zaden vormen een koffie-surrogaat.
 
Bewaren/bewerken
Een kaki en sharon rijpen het best na op kamertemperatuur. Als u ze nog wat langer wilt bewaren, kunt u ze het best in de koelkast leggen en een tot twee dagen voor gebruik uit de koelkast halen om op kamertemperatuuur leggen. Een rijpe kaki en sharon zijn boterzacht en het vruchtvlees is geleiachtig. De vruchten zijn erg kwetsbaar als ze rijp zijn, dus probeer hard stoten en kneuzen te voorkomen.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde persimmon per 100 gram:
Energie: 70 kcal, 290 kJ
Vet: 0.19 g
Eiwit: 0.58 g
Suikers: 12.53 g
Vitamine B2: 2.5 mg
Calcium: 8 mg
IJzer: 0.15 mg
Natrium: 1 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen