zondag 25 april 2010

Gele mombinpruim

De gele mombinpruim is de vrucht van eenhuizige 20-30 meter hoge boom uit de pruikenboomfamilie, die in droge tijden zijn blad verliest. De stam is tot 60-75 centimeter dik en heeft diepe groeven.
De vruchten groeien in hangende, tot 50 centimeter lange trossen. De vruchten zijn goudgele, ovale, tot 4 x 3 centimeter grote steenvruchten. De schil is dun, stevig, glad en glanzend. Het vruchtvlees is volrijp zeer sappig, glazig oranje, tot 5 mm dik en heeft een aangename zoetzure smaak die aan pruimen doet denken. De enige pit is eivormig, crèmewit, houtig, in de lengte gerimpeld en tot 2,5 x 1,7 centimeter groot.
 
Consumptie
De vruchten kunnen volrijp als handfruit worden genuttigd of met suiker worden ingekookt en tot gelei, marmelade en jam worden verwerkt. De kernen van de pitten zijn ook eetbaar. Van het sap kunnen sappen en frisdranken worden gemaakt. In Mexico worden onrijpe gele mombinpruimen met zout en chilipepers ingelegd. In Venezuela en Guatemala wordt van de vruchten een zwak alcoholische, met cider vergelijkbare drank bereid.
In Brazilië wordt er een vruchtenwijn ("Vinho de Taperiba") van bereid. In sommige streken worden varkens en rundvee met de vruchten gevoerd. De jonge bladeren kunnen als groente worden gegeten en een bladaftreksel wordt gebruikt tegen ontstekingen, buikpijn en diarree.

Het relatief lichte hout wordt gebruikt in de bouw en voor de fabricage van lucifers en meubels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten