donderdag 22 april 2010

Canistel

De canistel is een tot 20 meter hoge, groenblijvende boom. Alle plantendelen bevatten een melkachtig latex. De bladeren zijn afwisselend geplaatst en staan dicht opeen in de scheuttoppen. De bladeren zijn lancetvormig, glanzend, 10 tot 25 centimeter lang en 4 tot 7 centimeter breed. De 8 tot 10 millimeter grote bloemen zijn crèmekleurig en geurend.

De vruchten zijn rond of ovaal en aan het einde duidelijk toegespitst. De schil is glad en wordt rijp geel tot lichtoranje. Het vruchtvlees is melig, fijnvezelig en heeft een zoete, muskusachtige smaak. Het is rijk aan niacine, caroteen en koolhydraten. De vrucht bevat vijf zaden.

De canistel leeft in een tropisch of subtropisch klimaat en vereist neerslag. De plant doet het goed in gebieden met lange, droge seizoenen. De beste groei vindt plaats in diepe, vruchtbare, goed gedraineerde bodems. Canistel zaden verliezen snel hun levensvatbaarheid en moeten binnen een paar dagen na het verwijderen van de vrucht geplant worden. De zaden ontkiemen binnen 2 weken. Er is veel verschil in opbrengst en de kwaliteit van de vruchten. Takken die uitsteken worden gesnoeid om te voorkomen dat wind voor schade zorgt.

De bomen in Mexico bloeien van januari tot juni, in Cuba meestal in april en mei (een aantal bloeien het hele jaar). De vruchten rijpen van september tot januari of februari op de Bahama's, vanaf november/december tot februari maart in Florida (VS). In Cuba vindt de oogst van oktober tot februari plaats en zelfs bij sommige bomen het hele jaar door.

Consumptie
Sommige Amerikanen eten canistel het liefst met zout, peper, limoen- of citroensap of mayonaise. Het vruchtvlees kan worden toegevoegd in ijs, een milkshake, melk, suiker, vanille, nootmuskaat of andere kruiden. Anderen doen canistel in pannenkoeken, cakes, jam of marmelade.

Bewaren/bewerken
Na de oogst worden canistel op kamertemperatuur 3 tot 10 dagen bewaard. Rijpe vruchten kunnen het best in de koelkast worden bewaard.

Voedingsstoffen
Voedingswaarde canistel per 100 gram:
Energie: 138.8 kcal
Eiwit: 1.68 g
Vet: 0.13 g
Koolhydraten: 36.69 g
Vocht: 60.6 g
Calcium: 26.5 mg
Fosfor: 37.3 mg
IJzer: 0.92 mg
Thiamine (vitamine B1): 0.17 mg
Riboflavine (vitamine B2): 0.01 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 3.72 mg
Ascorbinezuur (vitamine C): 58.1 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten