De awarra is de vrucht van een tot 15 meter hoge palmboom. De ronde vruchten zijn 3 tot 6 centimeter groot en hebben een doffe oranje of roodbruine kleur.
De vrucht heeft een laag van 5 millimeter vruchtvlees die zich op een grote stenige pit bevindt. Het vruchtvlees is matig sappig, geurt fruitig en smaakt enigszins naar abrikoos. Het vruchtvlees is rijk aan β-caroteen (Caroteen is een oranje kleurstof die in veel groenten voorkomt, zoals peen en zoete aardappel.).
In de Surinaamse keuken wordt het vruchtvlees van de awarra gebruikt voor het geelkleuren van rijst. De awarra wordt in geheel Zuid-Amerika gekweekt. De awarra is ook in Nederland verkrijgbaar op markten en in toko's.
Een vergelijkbare soort is de tukumá (Astrocaryum aculeatum), die in het Amazonegebied wordt geteeld.
donderdag 22 april 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten