vrijdag 23 april 2010

Kumquat

Kumquat is een vrucht uit het geslacht Fortunella, dat verwant is aan het geslacht Citrus. Kumquats komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en worden voornamelijk in China en in Japan verbouwd.

De Chinese kumquat (Fortunella margarita) is de meest voorkomende variëteit op de Europese markt. Deze wordt geteeld in Frankrijk, Italië, Spanje, Zuid-Afrika, Brazilië en op het Griekse eiland Corfu.

Er zijn ook diverse kruisingen te vinden. Zo is de limequat een kruising tussen kumquat en limoen. De orangequat is een kruising tussen kumquat en sinaasappel. De citrangequat is een kruising tussen kumquat en citrange (kruisingsproduct van sinaasappel en citroen).

Teelt
De kumquat groeit het beste in de zomer bij een temperatuur van 25 tot 30 graden. Maar het weerstaat ook bij vorst, bij temperaturen tot -10 graden. De vrucht groeit in Chinese theegebieden waar het voor andere citrusvruchten te koud is. Ondanks de lagere temperaturen in de Verenigde Staten produceert de kumquat grotere en zoetere vruchten dan in warmere gebieden.
 
Consumptie
Kumquat heeft een dunne eetbare schil. De schil is mooi oranje van kleur. Het vruchtvlees is lichtoranje en is verdeeld in een aantal segmenten, die eetbare pitjes bevatten. Kumquats zijn een delicatesse bij gegrild of gebraden vlees, gevogelte en wild. Kumquat komt ook zeer goed tot zijn recht bij vleesfondue en rijst. Kumquats kunnen overal in gebruikt worden waar ook sinaasappelen voor worden gebruikt.
 
Bewaren/bewerken
Halveer het vruchtje en verwijder eventueel de aanwezige, eetbare, pitjes. De kumquat wordt ook wel met schil gegeten. Was de vruchten in dit geval goed. Bewaar de kumquats bij kamertemperatuur, want zo is de vrucht ruim een week houdbaar.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram:
Energie: 289 kJ, 68 kcal
Eiwit: 1,0 g
IJzer: 0,8 g
Koolhydraten: 16,0 g
Natrium: 6 mg
Calcium: 62 mg
Vet: 0 g
Vezels: 1,5 g
Vitamine C: 55 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten