zondag 25 april 2010

Ugli

Een ugli is een pompelmoes-mandarijn kruising, die er uitziet als een pompelmoes met een ruwe, pokdalige schil. Ze is daarentegen zoet en sappig en eenvoudig te eten aangezien de schil gemakkelijk loskomt en de vrucht uiteen valt in kleine partjes die zo goed als pitloos zijn. Engelstaligen spreken de naam uit als "ugly" (lelijk), maar in Jamaica, waar ze gekweekt wordt, wordt het uitgesproken als "oe-glie".

Consumptie
De vrucht kan gepeld vers worden gegeten of na het doorsnijden worden uitgelepeld.

Bewaren/bewerken
Kies ugli-vruchten die zwaar zijn voor hun grootte en die een beetje meegeven bij het indrukken van de vrucht.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100 gram:
Energie: 40 kcal
Eiwit: 0.215 - 0.61 g
Vitamine C: 13.4 - 54.4 mg
Calcium: 25 - 46.8 mg
Fosfor: 11.7 - 23.4 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen