vrijdag 23 april 2010

Tamarillo

De tamarillo of boomtomaat is de vrucht van een sterk vertakte, snelgroeiende, groenblijvende boom met een korte stam en dikke, zachte takken. De naam tamarillo is in 1967 in Nieuw-Zeeland als handelsnaam bedacht.

De vrucht is een eivormige, tot 10 x 5 centimeter grote en tot 100 gram zware bes. De dunne, gladde, glanzende schil is rijp geel, oranje, tomaatrood, violet of purperrood gekleurd met soms in de lengterichting donkere strepen. De kleur hangt af van het ras. Het sappige vruchtvlees is crèmegeel, geel, oranje, of oranjerood en smaakt zurig aromatisch. De schil smaakt bitter. De vrucht bevat vele 4 millimeter grote, platte zaden.
 
Teelt
De teelt van de tamarillo vindt plaats in vruchtbare, lichte grond. Perfecte drainage is noodzakelijk. De plant heeft behoefte aan voldoende water, omdat langdurige droogte de plant fataal wordt. De plant wordt jaarlijks gesnoeid. Wanneer tamarillo's een gele of rode kleur krijgen kan er geoogst gaan worden.
 
Consumptie
De vrucht kan geconsumeerd worden door hem te halveren, het vruchtvlees eventueel met suiker te bestrooien en vervolgens uit te lepelen.

Ook kan men de tamarillo op dezelfde manier laten "schrikken" als een tomaat: de vrucht wordt eerst ondergedompeld in heet water en vervolgens in koud water, waarna de bittere schil er vervolgens gemakkelijk kan worden afgetrokken.

De tamarillo kan ook op dezelfde manier als de tomaat in de voedselverwerking worden gebruikt, maar ook in fruitsalades marmelade, consumptie-ijs, stoofpotten, taarten en chutney worden verwerkt.
 
Bewaren/bewerken
De vrucht rijpt goed na bij kamertemperatuur. Rijpe vruchten zijn nog enkele dagen te bewaren op een koele plaats (ca. 12 °C) of in de koeling.
 
Voedingsstoffen
Vitamine C: 30 mg
B-caroteen: ruim aanwezig
IJzer: ruim aanwezig
Energie: 56 kcal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten