donderdag 22 april 2010

Soncoya

De soncoya is de vrucht van en tot 10 meter hoge boom met uitgespreide takken die in droge tijden zijn blad verliest. De eivormige of ronde verzamelvruchten zijn 15 tot 20 centimeter in diameter. De schil van de vrucht bestaat uit harde, dicht roodbruin behaarde, 2 centimeter brede en hoge stekels. Het vruchtvlees is rijp feloranje, sappig, vezelig en zacht. Het smaakt aangenaam zoet-aromatisch naar mango's. De vrucht bevat vele 3 centimeter grote zaden.

Teelt
De soncoya groei in een warm, vochtig klimaat op een hoogte van niet meer dan 1.200 meter. In de Mexicaanse staat Yucatán rijpen de vruchten in augustus, meestal in de herfst.
 
Consumptie
In Colombia wordt de pulp van de vrucht rauw gegeten en gebruikt in sappen.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde soncoya per 100 gram:
Eiwit: 0.447 g
Vet: 0.16 g
Vocht: 71.5 g
Calcium: 31.6 mg
Fosfor: 51.7 mg
IJzer: 0.70 mg
Caroteen: 0.011 mg
Thiamine (vitamine B1): 0.235 mg
Riboflavine (vitamine B2): 0.297 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 2.177 mg
Ascorbinezuur (vitamine C): 13.6 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen