vrijdag 23 april 2010

Ramboetan

Ramboetan is een vrucht uit de zeepboomfamilie (Sapindaceae) die ook wel de "harige lychee" wordt genoemd. Dit niet alleen door de gepelde vrucht, maar ook de smaak lijkt erg op die van de lychee.

De Nederlandse naam komt van het Indonesische rambutan, rambut betekent "haar". De ramboetanboom wordt soms wel 20 meter hoog. De vrucht groeit in trossen. De stekelige rode schil omvat de eetbare glazig witte, soms iets roodachtige sappige zaadmantel die aangenaam zoetzuur aromatisch van smaak is. Vast aan deze zaadmantel groeit een ovaal bruin zaad.

De ramboetan is een van de meest geliefde vruchten van Zuidoost-Azië.
 
Teelt
De ramboetan is geschikt voor een tropisch klimaat en gevoelig voor temperaturen onder de 10 °C. De bomen groeien het best in diepe bodems met veel organische stoffen en een goede drainage.

De bomen worden na 5-6 jaar gekweekt uit zaad. Roemboetan bomen dragen twee keer per jaar vrucht, in de late herfst, vroege winter en in de late lente, vroege zomer. De vruchten moeten rijpen aan de boom en worden vier tot zeven weken later geoogst.

De bloeiperiode verschilt van de gebieden. In Maleisië, bijvoorbeeld, bloeit de ramboetan bloem van maart tot juli en opnieuw tussen juli en november. Het fruit rijpt 15 tot 18 weken na de bloei.
 
Consumptie
Het vruchtvlees kan zo uit de hand worden gegeten of worden verwerkt in een fruitsalade of nagerecht.
 
Bewaren/bewerken
Rijpe vruchten zijn gemakkelijk te pellen. Druk met twee duimen op het midden van de schil en de schil breekt open. Of snij de schil rondom in met een mes, haal de schil eraf. Halveer het vruchtje met een mes in de lengterichting en haal de pit eruit.

U kunt ramboetans het beste op een koele plaats (niet in de koelkast) bewaren, zo is de ramboetan ruim een week houdbaar. Bij kamertemperatuur is de vrucht slechts enige dagen houdbaar.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram:
Energie: 293 kJ, 69 kcal
Eiwit: 1.0 g
IJzer: 1.05 mg
Koolhydraten: 16.3 g
Vet: 0.4 g
Vitamine C: 78 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten