donderdag 22 april 2010

Jackfruit

Jackfruit of nangka is de vrucht van een tot 30 meter hoge groenblijvende boom, die zijn oorsprong in India vindt. De boom valt op door de enorme vruchten (tot 40 kilo), die aan de stam ontspringen. De verspreid staande bladeren zijn van boven donkergroen en glanzend en aan de onderkant dofgroen. De bladeren zijn ovaal van vorm en 3,5 tot 12 x 5 tot 25 centimeter groot. Meestal hebben de bladeren een gave rand maar jonge bladeren kunnen ingesneden zijn.

De vrucht bevat tot 500 stuks, 4 centimeter grote zaden. Het vruchtvlees is rijp gelig en smaakt flauw zoet en heeft ook een zoete geur. De vrucht bevat tot 30% zetmeel. De jackfruit of nangka groeit drie jaar na het planten van de boom. Het is een van de grootste eetbare vruchten. Het is een zoete exotische vrucht die te koop is.

Teelt
De jackfruit wordt alleen toegepast in een vochtig tropisch en bijna-tropisch klimaat. De boom is niet bestand tegen vorst en kan niet tegen droogte. De bloei vindt plaats op een diepe bodem. Als de wortels met water in aanraking komen zal de boom geen vruchten afwerpen. Voortplanting gebeurt meestal door zaden. Ontkiemen doen ze binnen 3 tot 8 weken. In Azië rijpen de jackfruits voornamelijk van maart tot juni, van april tot september of juni tot en met augustus (afhankelijk van het weer). In West-India vindt de oogst in juni plaats en in Florida (VS) aan het einde van de zomer en in de herfst. Vruchten rijpen 3 tot 8 maanden na de bloei.
 
Consumptie
Jackfruit wordt gebruikt in onder andere de volgende producten: goedeg, jackfruit chis, lodeh, sajoer asam en jackfruit ijs.

Bewaren/bewerken

De jackfruit verslechtert snel na de oogst. De rijpe vruchten moeten 3 tot 6 weken koel bewaard worden bij een temperatuur van 11,11 tot -12,78 °C.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde verse jackfruit per 100 gram:
Energie: 98 kcal
Eiwit: 1.3 - 1.9 g (zaden: 6.6 g)
Vet: 0.1 - 0.3 g (zaden: 0.4 g)
Koolhydraten: 18.9 - 25.4 g (zaden: 38.4 g)
Vocht: 72 - 77.2 g (zaden: 51.6 - 57.77 g)
Thiamine (vitamine B1): 0.03 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 4 mg
Ascorbinezuur (vitamine C): 8 - 10 mg
Calcium: 22 mg (zaden: 0.05 - 0.55 mg)
Fosfor: 38 mg (zaden: 0.13 - 0.23 mg)
IJzer: 0.5 mg (zaden: 0.002 - 1.2 mg)
Natrium: 2 mg
Kalium: 407 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen