zondag 25 april 2010

Clementine

Clementine met als officiële naam Clementine SRA63 is een ras van (Citrus reticulata syn. Citrus clementina) en is een citrusvrucht die haar naam zou ontlenen aan pater Pierre Clément. Deze Franse missionair zou in 1902 in Algerije een nieuwe citrussoort hebben gecreëerd door een mandarijnboom te kruisen met een pomeransboom (een pomerans is een bittere sinaasappel). Dit klopt echter niet met de genetische samenstelling van de Clementine. Het is aannemelijker dat de Clementine, net als andere mandarijnrassen, afkomstig is uit China.

Teelt
Zie teelt van de mandarijn.
 
Consumptie
Zie consumptie van de mandarijn.
 
Bewaren/bewerken
Zie bewaren/bewerken van de mandarijn.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100 gram rauwe clementine:
Energie: 197 kJ, 47 kcal
Koolhydraten: 42.9 g
Vet: 1.3 g
Eiwit: 2.9 g
Water: 86.6 g
Vitamine B6: 0.1 mg
Vitamine C: 48.8 mg
Vitamine E: 0.2 mg
Calcium: 30 mg
IJzer: 0.1 mg
Magnesium: 10 mg
Fosfor: 21 mg
Kalium: 177 mg
Natrium: 1 mg
Zink: 0.1 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen