donderdag 22 april 2010

Knippa

De knippa is de vrucht van een fruitboom uit de zeepboomfamilie Sapindaceae. De langzaam groeiende boom is tot 25 meter hoog en heeft een tot 1,7 meter brede stam met een gladde, grijze schors en uitgespreide takken. Jonge takken zijn roodachtig. In droge tijden kan de boom zijn blad verliezen. De samengestelde, afwisselend geplaatste bladeren worden 15 tot 20 centimeter lang.

De plant wordt geteeld voor zijn ronde of ovale en circa 4 centimeter grote vruchten die in trossen groeien. De vruchten rijpen gedurende de zomer en lijken enigszins op de lychee uit dezelfde plantenfamilie. De dunne, gladde, groene, leerachtige schil kan met de hand verwijderd worden waarna het geelachtige of zalmkleurige, doorschijnende, sappige vruchtvlees tevoorschijn komt.

Het weinige vruchtvlees zit vast aan een grote, gelig-witte, ovale pit. Deze pit heeft een witte kern. De smaak van het vruchtvlees varieert van zuur tot zoet. Er wordt geprobeerd om rassen met kleinere pitten en meer vruchtvlees te ontwikkelen.
 
Teelt
Door bestuiving ontstaan er nieuwe gewassen. De knippa is alleen actief in tropische gebieden. De boom kan lange droge periodes verdragen. De bloei vindt op vrijwel alle soorten bodems plaats, maar het liefst in diepe bodems met kalk. Normaal gesproken wordt de knippa geteeld uit zaad, maar kan ook vegetatief worden gereproduceerd. De boom heeft nauwelijks zorg nodig, op het geven van water na. In het Amerikaanse Florida rijpen de vruchten van juni tot september. Op de Bahama's loopt het seizoen van juli tot oktober.
 
Consumptie
De vrucht wordt uit de hand gegeten. Verder worden knippa's toegevoegd in jam en marmelade. Geschilde vruchten worden gekookt, waarna het sap gebruikt wordt in koude dranken. Zaden kunnen worden gebraden en gegeten. Indianen consumeren gekookt zaden als vervanging van de cassave.
 
Bewaren/bewerken
De fruit kan worden bewaard bij een kamertemperatuur van 26-28 °C of een paar dagen op een koele plek.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde knippa per 100 gram:
Energie: 58.11 - 73 kcal
Eiwit: 0.50 - 1 g
Vet: 0.08 - 0.2 g
Koolhydraten: 13.5 - 19.2 g
Vocht: 68.8 - 82.5 g
Thiamine (vitamine B1): 0.03 - 0.21 mg
Riboflavine (vitamine B2): 0.01 - 0.20 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 0.15 - 0.90 mg
Ascorbinezuur (vitamine C): 0.8 - 10 mg
Calcium: 3.4 - 15 mg
Fosfor: 9.8 - 23.9 mg
IJzer: 0.47 - 1.19 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten