vrijdag 23 april 2010

Pawpaw

Pawpaw, ook wel bekend als prairiebanaan, Ozark banaan of roomappel, is een grote, eetbare bes, die 5 tot 16 centimeter lang en 3 tot 7 centimer breed is. Hij weegt 20 tot 500 gram en bevat veel zaden. Hij rijpt van groen naar geel of bruin. Het vruchtvlees smaakt naar banaan of mango, wat afhangt van de cultivar. Het vruchtvlees bevat meer eiwitten dan de meeste andere fruitsoorten.

Teelt
Ondanks dat het smakelijke en voedzame vruchten zijn, zijn ze nooit op zulke grote schaal geteeld als appels en perziken. Waarschijnlijk omdat ze moeilijk zijn op te slaan of te verschepen. Ook zijn de planten moeilijk te verplanten door de lange penwortel. Cultivars worden vermeerderd door top- en tussenstekken.

In de afgelopen tijd is de pawpaw vooral bij biologische telers in Amerika opnieuw in de belangstelling gekomen omdat het een inheemse fruitsoort is, die weinig last heeft van ziektes. Daardoor zijn er voor de teelt weinig chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Het export- en opslagprobleem is grotendeels opgelost door het fruit te verwerken en in te vriezen.

De commerciële teelt van pawpaw’s vindt op de grootste schaal plaats in het zuidoosten van Ohio. De Ohio Pawpaw Growers' Association sponsort jaarlijks het Ohio Pawpaw Festival bij Lake Snowden in de buurt van Albany in Ohio. Deze organisatie lobbyt bij de Ohio General Assembly om de pawpaw tot vrucht van de staat te verheffen.

De bloemen zijn niet zelfbestuivend en hebben kruisbestuiving nodig. Ten minste twee variëteiten van de plant zijn nodig als bestuivers. De bloemen produceren een geur die vergelijkbaar is met rottend vlees om aasvliegen of aaskevers aan te trekken voor de kruisbestuiving. Gebrek aan bestuiving is de meest belangrijke oorzaak van slechte vruchtzetting en kwekers vallen terug op handmatige bestuiving of het ophangen van kippenhalzen of ander vlees om bestuivers aan te trekken.

Deze kolonievormende plant heeft een sterke neiging om te woekeren als hij niet in toom wordt gehouden. In Noordwest Europa is de gewone pawpaw winterhard. Deze plant is verkrijgbaar bij gespecialiseerde kwekerijen in Nederland en België.
 
Consumptie
Pawpaws kunnen uit de hand gegeten worden, maar worden ook verwerkt in desserts.
 
Bewaren/bewerken
In een koelcel of frigo is de pawpaw 3 a 4 weken goed te bewaren.
 
Voedingsstoffen
De pawpaw bevat een hoog gehalt aan onder andere vitamine C, magnesium, IJzer, koper en mangaan. Ook kalium, calcium, fosfor en zink komen in vrucht voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen