donderdag 22 april 2010

Costa Ricaanse guave

De Costa Rica-guave (Psidium friedrichsthalianum) of cas is een groenblijvende, tot 15 m hoge boom met een roodbruine stam met grijze vlekken en een sterk vertakte, dichte kroon. De plant heeft vierkantige, fijn behaarde, roodachtige takken. De tegenoverstaande , 5-12 x 2,5-5 cm grote bladeren zijn elliptisch of ovaal, stomp toegespitst, gaafrandig, klierachtig gestippeld, leerachtig, van boven glanzend donkergroen en aan de onderkant lichter groen en dof. De 2,5 cm brede bloemen staan solitair in de bladoksels. Ze bestaan uit vijf witte, wasachtige, circa 1 cm lange kroonbladeren en circa 300, tot 1,5 cm lange meeldraden.

De vrucht is rond of ovaal en 3-6 cm lang. Aan het uiteinde blijven twee tot vijf samengebogen kelkbladeren behouden. De schil is glad, stevig, dun en rijp groen of geel van kleur met vaak bruine vlekken. Hetvruchtvlees is rijp wittig tot oranje-achtig en smaakt zeer zuur en aromatisch. De vrucht bevat talrijke, circa 0,5 cm lange zaden.

Consumptie
De vrucht is vanwege zijn zure smaak alleen vers te eten na de toevoeging van suiker. Uit het sap van de rijpe vruchten wordt met water en suiker een vitamine C-rijke frisdrank gemaakt, die vooral in Costa Rica veel wordt verkocht. Ook wordt de vrucht verwerkt in compote, marmelade, jam, taartvulling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten