donderdag 22 april 2010

Sapodilla

De sapodilla is de vrucht van een groenblijvende, tot 35 meter hoge boom met een dichtvertakte, brede kroon en een 80 centimeter brede stam. De vruchten zijn afhankelijk van het ras, rond of ovaal en 4 tot 10 centimeter in diameter. De schil van de vrucht is dun, stevig ruw en dof bruin. Het vruchtvlees is rijp glazig geelbruin en heeft een korrelige textuur door kleine steencellen (vergelijkbaar met een rijpe peer). De vrucht bevat tot 12 zaden, maar kan ook zaadloos zijn.

Teelt
De teelt van de sapodilla vindt plaats tot op hoogtes van 2000 meter. De plant draagt de meeste vruchten in neerslagrijke gebieden.
 
Consumptie
De vrucht kan als handfruit worden gebruikt door deze te halveren en uit te lepelen. Ook kan er jam van worden gemaakt en kan het vruchtvlees dienen als ingrediënt van diverse zoetwaren zoals halva.
 
Bewaren/bewerken

De vrucht kan pas worden gegeten als hij rijp is. Mocht hij nog te hard zijn, dan kan men de sapodilla met een banaan in een goed afgesloten zakje doen, waarbij het vrijkomende ethyleengas van de banaan zal zorgen voor de rijping van de sapodilla. De vrucht heeft na rijping een karamelachtige smaak.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde sapodilla per 100 gram:
Energie: 83 kcal, 348 kJ
Koolhydraten: 72.3 g
Vet: 9.2 g
Eiwit: 1.5 g
Water: 78 g
Vitamine C: 14.7 mg
Calcium: 21 mg
IJzer: 0.8 mg
Magnesium: 12 mg
Fosfor: 12 mg
Kalium: 193 mg
Natrium: 12 mg
Zink: 0.1 mg
Koper: 0.1 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten