donderdag 22 april 2010

Pluot

De Pluot is net als de Aprium en de Plumcot een soortkruising tussen de Japanse pruim en de abrikoos. De naam is een samentrekking van de Engelse namen voor pruim (plum) en abrikoos (apricot).

De Pluot is een complexe soortkruising waarbij meer dan 50% van het erfelijke materiaal afkomstig is van de Japanse pruim. Bij de meeste Pluot-rassen is het erfelijke aandeel van de Japanse pruim aanzienlijk groter dan 50% (vaak zelfs 75% of 87,5%) waardoor het erfelijke aandeel van de abrikoos derhalve nog slechts beperkt is. Daardoor lijkt de Pluot meer op een pruim dan op een abrikoos.

De Pluot is ontwikkeld door het kwekersbedrijf Zaiger's Genetics uit Modesto (Californië). De naam is door Zaiger's Genetics als geregistreerd handelsmerk vastgelegd.

De vruchten van de Pluot hebben een gladde schil en staan bekend om het hoge suikergehalte en de complexe, intense smaak.
 
Consumptie
Gebruik de pluot in sauzen als een zoetmaker, op brood of gesneden in salades.
 
Bewaren/bewerken
Om de pluot te laten rijpen dient u de pluot te bewaren in een gesloten papieren zak op kamertempratuur. Rijp fruit kunt u 1 of 2 dagen bewaren in de groentenla van uw koelkast.

Was de pluot voor consumptie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten