vrijdag 23 april 2010

Mangistan

De mangistanis is een vrucht uit de plantenfamilie Guttiferae. De mangistan is een bes met een diameter van 3 tot 8 centimeter waaraan een krans van vier houtige kelkbladeren behouden blijft. De bes heeft een stevige, taaie, leerachtige, tot 1,5 centimeter dikke, gladde schil, die volrijp donker purperbruin of roodviolet van kleur is. Onder de schil zit een krans van 4 tot 8 dikke, zachte, sappige, sneeuwwitte zaadmantels. Van de zaadmantels bevatten er 1 tot 5 een vlak zaad, maar er zijn ook zaadloze vruchten. De zaadmantels zijn delicaat zoetzuur aromatisch van smaak. De smaak doet enigszins aan lychee denken. De mangistan behoort tot het populairste fruit van de tropen en veel mensen vinden hem erg smakelijk.

Teelt
De mangistan groeit aan een boom die 25 meter hoog kan worden. Het binnenste gedeelte van de bast bevat een geelachtig latex. De takken groeien steeds uit de oksels van tegenoverstaande bladeren, zodat de boom symmetrisch is vertakt. De bladeren zijn 9 tot 25 bij 4,5 tot 13 centimeter groot, ovaal, gaafrandig en puntig. Van boven zijn de bladeren glanzend olijfgroen en van onderen lichtgroen en dof. Op korte, dikke stelen groeien de 5 centimeter grote bloemen, solitair of in paren aan de scheuttoppen. De boom draagt gewoonlijk pas na 15 jaar twee tot drie keer per jaar vruchten.
 
Consumptie
De smaak en het aroma van de mangistan is buitengewoon fris en doet denken aan een combinatie van aardbeien en druiven. Het tropische vruchtvlees smelt als het ware op de tong. Vanwege de lekkere smaak wordt de mangistan ook wel de koningin der vruchten genoemd. Haal het vruchtvlees eruit. Koel de vrucht kort voor gebruik voor een optimale smaak. Eet de mangistan rauw nadat de vrucht overdwars is opengesneden.
 
Bewaren/bewerken
Let er bij aankoop van de mangistan erop dat er geen deuken in de schil zitten. Dat kan namelijk een teken zijn dat het vruchtvlees verdroogd is. De vrucht moet een gladde schil hebben en zwaar aanvoelen. De mangistan is beperkt houdbaar. Bij kamertemperatuur 1 à 2 dagen, maar op een koele plaats (ca. 12°C) iets langer. Verwijder voor het gebruik de schil. De schil van de mangistan wordt tijdens het transport vanuit het land van herkomst harder en kan het best met een mes met zaagsnede verwijderd worden.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gr:
Energie: 60 kcal
Eiwit: 0,5 g
IJzer: 0,2 - 0,8 g
Koolhydraten: 14,3 g
Calcium: 0,01- 8,0 mg
Vet: 0,1 - 0,6 g
Vezels: 5,0 - 5,1 g
Vitamine C: 1,0 - 2,0 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten