donderdag 22 april 2010

Carambola

De carambola of sterappel is een opvallende, gele vrucht. Dwars doorgesneden is ze stervormig met vijf duidelijke armen. De vrucht is stevig en krokant met een aangename fris-zure smaak. Rijpe vruchten kunnen rauw gegeten worden, alhoewel de schil soms spijsverterings-problemen geeft. Vaak worden de vruchten verwerkt in fruitgebak. In Zuid-Oost Azië worden de vruchten ook gebruikt om metalen voorwerpen te reinigen en om vlekken te verwijderen. Een familielid van de carambola, de blimbing (Averrhoea bilimbi) produceert gelijkaardige groene vruchten die gebruikt worden als groente en in chutney's.

De vruchten zijn rijp groenig tot donkergeel van kleur. De tot 9 bij 15 centimeter grote, in omtrek ovale vrucht heeft vijf of zes scherpe, hoekige ribben; een dwarsdoorsnede van de carambola lijkt op een ster. De schil is glad en wasachtig. Het vruchtvlees is stevig en sappig en lichtgeel tot donkergeel van kleur. De vruchten zijn pitloos of bevatten 12 millimeter grote zaden. De carambola smaakt zuur tot zoetzuur.

Teelt
De carambolaboom groeit graag in een klimaat met een uitgesproken droog seizoen. Hij wordt tot in subtropische streken, zoals Israël en Australië geteeld. De plant heeft een uitgesproken voorkeur voor een zure doorlatende bodem en heeft een grote behoefte aan water in het groeiseizoen. De carambolaboom wordt vegetatief vermeerdert door stekken en ook door zaden. De zaadjes in de vruchten die op onze markten verschijnen zijn niet altijd levensvatbaar. .

Consumptie
De vrucht wordt met de dunne schil gegeten. In Nederland zijn de vruchten met name rond de kerstperiode in de supermarkten te krijgen, maar hij kan het hele jaar op de markt worden aangetroffen. De carambola wordt niet alleen als handfruit gebruikt, maar wordt door de vorm van de dwarsdoorsnedes ook veel als garnering gebruikt.

Bewaren/bewerken
Bewaar de rijpe carambola in de groentelade van de koelkast. Zo is de vrucht ruim een week houdbaar. Onrijpe vruchten kunnen het best bij kamertemperatuur bewaard worden. Bewaar carambola niet onder de 5ºC.

Was de vrucht onder stromend water. Zuig de vrucht uit of trek het vliesje met een mesje van de uitstekende ribben. De uiteinde van de carambola eraf snijden, deze zijn bitter. Het is niet nodig de vrucht te schillen.

Voedingsstoffen
De vruchten bevatten veel citroenzuur, oxaalzuur en vitamine A, maar juist niet zoveel vitamine C.

Voedingswaarden per 100 gram:
Energie: 143 Kj 34 kcal
Eiwit: 0,5 g
IJzer: 0,6 g
Koolhydraten: 7,2 g
Natrium: 2 g
Calcium: 5 g
Vet: 0 g
Vezels: 1,7 g
Vitamine C: 31 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten