donderdag 22 april 2010

Pereskia

De pereskie is de vrucht van een bladverliezende, tot 12 meter hoog klimmende cactus met een verhoutende stam. De stam is tot 20 centimeter breed en dicht bezet met donkerbruine of zwarte, tot 7 centimeter lange doornen.

De vruchten zijn bolvormig of peervormig, circa 2 tot 5 centimeter groot en worden rijp geel tot oranje van kleur. Ze bevatten sappig, zoet smakend vruchtvlees, dat talrijke, zwarte zaden bevat.

Teelt
Deze tropische vrucht is alleen geschikt voor lage hoogtes. In de glastuinbouw is een temperatuur van 20 °C 's nachts tot 37 °C overdag gunstig. De plant is gemakkelijk te kweken uit zaden of stekken. In Jamaica bloeit de plant in juni, oktober en november. De vruchten rijpen in maart en oktober.
 
Consumptie

De vruchten die veel β-caroteen bevatten, kunnen als handfruit worden gegeten of worden verwerkt tot marmelade. Jonge twijgen en bladeren van de cactus waaraan de vrucht groeit, kunnen als groente worden gegeten.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde pereskia per 100 gram:
Eiwit: 1 g
Vet: 0.7 g
Koolhydraten: 6.3 g
Vocht: 91.4 g
Calcium: 174 mg
Fosfor: 26 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen