vrijdag 23 april 2010

Mammi-appel

De Mammi-appel is een vrucht van een tot 25 meter hoge, groenblijvende, één- of tweehuizige boom met een korte, 0,9 tot 1,2 meter brede stam, een donkerbruine schors en een dichte, brede kroon. De bladstelen zijn tot 2 centimeter lang. De tegenoverstaande geplaatste bladeren zijn dik-leerachtig, aan de bovenzijde glanzend donkergroen, breed-ovaal, gaafrandig en tot 20 bij 10 centimeter groot. De boom draagt na 6 tot 10 jaar gelijktijdig bloemen en vruchten. De kortgesteelde, witte, geurige bloemen zijn 2,5 tot 4 centimeter breed en groeien solitair of met twee tot drie stuks in de bladoksels van stevige takken. Ze bestaan uit 4 tot 6, witte kroonbladeren en oranje meeldraden en/of stampers.

De vruchten zijn tot 20 centimeter grote en tot 1,5 kilogram zware, ronde bessen. De vruchtsteel is dik en tot 4 centimeter lang. De giftige schil is stevig, leerachtig, tot 6 millimeterm dik, lichtbruin of grijzig bruin, dof en ruw. Onder de schil bevindt zich een wittig, droog, zeer bitter vlies dat het vruchtvlees omsluit. Het vruchtvlees is volrijp sappig, zacht-vezelig en oranje of goudgeel van kleur. Bij kwalitatief goede rassen smaakt het vruchtvlees zoetzuur aromatisch en gelijkend op mango’s of abrikozen. Minder goede rassen smaken zeer zuur. De vrucht bevat één (of soms tot vier) houtig, bruin, netvormig geaderd, rond tot ovaal, tot 7 centimeter lang, giftig zaad, dat is vergroeid met een laag kortvezelig vruchtvlees.

Teelt
De mammi-appel groeit het beste in een tropisch of bijna-tropisch klimaat. Een diepe, goed gedraineerde bodem is aanbevolen. De zaden ontkiemen binnen twee maanden. In Barbados beginnen de vruchten in april te rijpen. Het seizoen op de Bahama's loopt van mei tot en met juli. In Zuid-Florida rijpen mammi-appels van eind juni tot en met juli en augustus. In Puerto Rico oogsten een aantal bomen twee keer per jaar.

Voortplanting gebeurt door zaad. Rijpheid wordt aangegeven door een licht gele kleur op de schil, indien dit niet duidelijk te zien kan men krassen met de nagel. Groene vruchten zijn nog niet rijp, gele vruchten zijn volwassen genoeg.

Consumptie
De giftige schil met het onderliggende bittere vlies en het giftige zaad moeten zorgvuldig worden verwijderd. Het vruchtvlees van goede rassen kan als handfruit worden gegeten of gekookt als dessert worden geserveerd. Ook kan de vrucht worden verwerkt tot jam, compote, sap, taartvulling en vruchtenwijn.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde mammi-appel per 100 gram:
Energie: 51 kcal, 214 kJ
Koolhydraten: 45.1 g
Vet: 4.2 g
Eiwit: 1.7 g
Water: 86.2 g
Vitamine B6: 0.1 mg
Vitamine C: 14 mg
Calcium: 11 mg
IJzer: 0.7 mg
Magnesium: 16 mg
Fosfor: 11 mg
Kalium: 47 mg
Natrium: 15 mg
Zink: 0.1 mg
Koper: 0.1 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten