donderdag 22 april 2010

Surinaamse kers

Surinaamse kers of pitanga is een vitamine C-rijke vrucht uit de familie Myrtaceae. De vruchten zijn rijp circa 2 x 3 centimeter groot en hebben 7 tot 10 dikke ribben. Ze rijpen via groen, geel en oranje naar rood en donkerpaars. Het rode, zachte vruchtvlees is zuur of zoetzuur, aromatisch van smaak met een licht harsige, bittere nasmaak. De vruchten bevatten 1 tot 3 zaden.

Teelt
De Surinaamse verwijzing is niet helemaal duidelijk. Zowel in het Nederlands, Frans en Duits wordt deze verwijzing gemaakt. In het Engels echter heeft deze vrucht de benaming Brasilian cherry.

De Surinaamse kers is aangepast in tropische en subtropische gebieden. De kers groeit in bijna ieder type bodem. Voortplanting vindt plaats door zaden die binnen 3 of 4 weken ontkiemen. De vruchten ontwikkelen en rijpen snel, 3 weken nadat de bloemen open zijn. In Brazilië bloeit de plant in september, in oktober en bloeien opnieuw in december en januari. In Florida en op de Bahama's is er een lentegewas van maart t/m april en een tweede gewas van september t/m november.

Consumptie
De Surinaamse kers kan als handfruit dienen of worden verwerkt tot jam en gelei.
 
Bewaren/bewerken
Na ontvangst de zaden uit de verpakking halen en bewaren op een koele, droge plaats. Vanwege de teruglopende kiemkracht niet langer dan 1 of 2 weken bewaren.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde Surinaamse kers per 100 gram:
Energie: 43-51 g
Eiwit: 0.84 - 1.01 g
Vet: 0.4 - 0.88 g
Koolhydraten: 7.93 - 12.5 g
Vocht: 85.4 - 90.70 g
Calcium: 9 mg
Fosfor: 11 mg
IJzer: 0.2 mg
Thiamine (vitamine B1): 0.03 mg
Riboflavine (vitamine B2): 0.04 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 0.03 mg
Ascorbinezuur (Vitamine C): 20-30 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen