zondag 25 april 2010

Pompelmoes

De pompelmoes lijkt veel op de grapefruit (Citrus paradisi), maar de grapefruit is een kruising tussen de pompelmoes en de sinaasappel. De naam pompelmoes komt oorspronkelijk uit het Nederlands en is door andere talen overgenomen zoals te zien bij het Franse pamplemousse en het Duitse Pamplemuse.
De gele vrucht met dikke schil kan tot 30 centimeter in doorsnee worden en is duidelijk zuurder dan de grapefruit. Er zijn tussen de rassen echter grote verschillen in zoetheid, grootte, vorm, kleur en hoeveelheid etherische olie. Het vruchtvlees kan afhankelijk van het ras wit of roze-achtig zijn. Enkele belangrijke rassen zijn Hirado Buntan, Pink, Red Bantam en Kao Phuang.

De boom kan tot 10 meter hoog worden. De bladeren van de pompelmoes zijn sterk gevleugeld en zijn 5 tot 20 centimeter lang en 2 tot 12 centimeter breed. De witte bloem is 3 tot 7 centimeter groot, heeft 20 tot 25 meeldraden en staat solitair of tot tien in de bladoksels en aan de scheuttoppen. De bloemkroon is vier tot vijfbladig. De jonge twijgen zijn donsachtig behaard.
 
Teelt
De pomelo wordt geteeld op verschillende bodemtypes. In Suriname wordt grapefruit geteeld op klei. De vruchten kunnen tot het einde van mei worden geoogst. Kiemkracht kan worden afgestopt voor een periode tot 11 weken bij een opslag van 10 ºC.

Vroeger werden grapefruits geoogst door in bomen te klimmen of met behulp van plukhaken die vaak de vrucht beschadigden. Tegenwoordig worden de vruchten op de lage takken geplukt met de hand. Voor de hogere takken wordt een ladder gebruikt. In 1972 werd er begonnen met machines. De vruchten zijn vroeg in het seizoen rijp, maar nog niet volledig gekleurd.

Deze informatie geldt voor grapefruit, pomelo en pompelmoes.
 
Consumptie
Pompelmoes wordt vooral als ontbijt gegeten, maar is ook lekker in vruchtenslaatjes en cocktails.
 
Bewaren/bewerken
Bewaartijd is twee tot drie maanden.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100 gram:
Energie: 159 kJ, 38 kcal
Eiwit: 0.8 g
Vet: 0.0 g
Koolhydraten: 9.6 g
Water: 89.1 g

Recepten
Pompelmoessaus (lekker bij gestoomde of gegrilde vis)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen