vrijdag 23 april 2010

Papaja

De papaja is de vrucht van een meloenboom en wordt ook wel boommeloen genoemd. De papajaboom komt oorspronkelijk uit de dalen van Noord-Andes. De boom kan tot zes meter hoog worden. De stam is hol, de bladeren zijn groot en vingervormig. Er zijn verschillende soorten papaja’s.

De vrucht is rond tot ovaalvormig, ongeveer 15 à 20 centimeter lang. Het gewicht van een – in Nederland verkochte - papaja kan variëren van 300 tot 500 gram, alhoewel de vruchten 6 kilo zwaar kunnen worden. Papaja’s van dit gewicht worden echter niet geëxporteerd. De papaja heeft een gladde, dunne schil, die tijdens het rijpen verkleurt van groen naar geel-groen-gevlekt. Een rijpe papaja heeft zalmroze tot geel-oranje vruchtvlees, geurt enigszins naar abrikozen, is boterzacht en smaakt meloenachtig.

Het vruchtvlees van de papaja bevat geen vruchtzuren, met als gevolg een zeer zoete smaak. In het midden van de papaja bevindt zich een holle ruimte die gevuld is met een gelei-achtige massa en zwarte pitjes, die niet meegegeten worden. De zaadjes kunnen gedroogd worden en gebruikt als peper bij bepaalde gerechten.

De vruchten moeten geoogst worden als het rijpingsproces net is begonnen, en te vroeg geplukte papaja’s kunnen niet meer narijpen. Het zijn kwetsbare producten voor de export.

Teelt
Een goede drainage is belangrijk. De papaja is zeer gevoelig voor nachtvorst. De vrucht groeit sterk op organische bodems en zijn over het algemeen geteeld uit zaad. De kiemkracht kan 3 tot 5 weken duren. Daarna moeten de zaden worden gedroogd en bedekt. Volgens onderzoeken is de smaak van de papaja op zijn hoogtepunt als de schil 80 % gekleurd is.

Consumptie
Papaya heeft een zoete smaak die doet denken aan meloen.

Besprenkel het vruchtvlees met wat citroensap en schep het vruchtvlees eruit. Serveer papaya als voorgerecht met rauwe ham of bij hoofdgerechten met bijvoorbeeld kip of gerookte kip of gerookte ham. Verwerk de vrucht ook in chutney, ijs, jam, salades en taart of tot compote. Gebruik papaya in yoghurt of kwark. Voeg de vrucht pas op het laatste moment toe, anders wordt de smaak van het gerecht bitter.
 
Bewaren/bewerken

Onrijpe papaya’s rijpen goed na bij kamertemperatuur. Rijpe papay’s direct consumeren of enkele dagen bewaren in de koelkast.

Halveer de vrucht en haal de pitten eruit alvorens het consumeren.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram:
Energie: 136 kJ 32 kcal
Eiwit: 0 g
IJzer: 0,4 mg
Koolhydraten: 8,0 g
Natrium: 1 mg
Calcium: 20 mg
Vet: 0 g
Vezels: 0,6 g
Vitamine C: 46 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten