vrijdag 23 april 2010

Mango

De mango is een niervormige tot ronde vrucht die groenrood tot groengeel van kleur is. De leerachtige schil is niet eetbaar. In de lengte van de mango zit een grote smalle pit die meestal stevig aan het vruchtvlees vastzit. De vruchten kunnen 5 tot 40 centimeter lang zijn. Ze zijn meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten. De schil is tot 2 milimeter dik, glad en glanzend.

De vruchten zijn rijp, groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, lichtoranje van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De vrucht smaakt zoet-aromatisch en verspreidt een zoete geur. De smaak hangt ook af van het gehalte aan terpentijn, dat bij goede rassen laag is. Aan de hand van de geur is ook de rijpingsgraad vast te stellen, want er zijn immers ook vruchten die rijp groen van kleur zijn. De steenpit is houtig, afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast.
 
Teelt
Mango's groeien het beste op een losse, vrij schrale bodem. De vruchten hebben een droogteseizoen van drie maanden nodig en kunnen goed tegen droogte. Het moet in een grote pot geplant worden zodat het wortelstelsel zich kan ontwikkelen. De oogst vindt van december tot februari plaats.
 
Consumptie
Mango smaakt fris en vol, met een pikante exotische nuance. Mango’s zijn heerlijk om uit de hand te eten, eventueel met een beetje limoen- of citroensap. Verder vormen ze een exotisch ingrediënt in fruitsalades en u kunt ze gepureerd in sorbets en ijs verwerken. Daarnaast smaken mango’s goed bij gerookt vlees, parmaham en gerookte kip of als verfrissend bijgerecht bij kruidige gerechten en kerrieschotels. Rijpe mango’s kunt u mengen met chilipepers voor overheerlijke salsa terwijl u onrijpe groene vruchten traditioneel worden gebruikt in mangochutney en tafelzuur, wat goed bij koud vlees en kerrieschotels past. Daarnaast smaakt de mango heerlijk in sappen in combinatie met sinaasappel, watermeloen, ananas, banaan en papaja.
 
Bewaren/bewerken
Let er bij aankoop van een mango op dat u de vrucht een klein beetje kunt indrukken, dat de schil geen zwarte vlekken heeft en dat de vrucht aangenaam ruikt. De kleur van de mango zegt niets over de rijpheid, want een heleboel mango's blijven groen of worden alleen gedeeltelijk rood als ze rijpen en volrijp zijn. Een rijpe mango wordt koel bewaard en een (nog) niet-rijpe mango bij kamertemperatuur.

Om een mango mooi schoon te maken, doet u het volgende: snijd de mango in twee helften en verdeel het vruchtvlees in blokjes zonder door de schil te snijden. Nu kunt u met een lepel de schil makkelijk losmaken.

Als u het vruchtvlees uit de schil wilt losmaken, doet u het volgende: de mango in de lengte in drieën snijden met het mes zo dicht mogelijk langs de pit. Het resultaat is dan twee helften en een middendeel met de pit. Met een lepel kunt u het vruchtvlees dan in een stuk langs de binnenkant van de schil uit de beide helften klappen.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram:
Energie: 272 kJ, 65 kcal
Eiwit: 0.5 g
IJzer: 0.1 mg
Koolhydraten: 17 g
Calcium: 1.0 g
Vet: 0.3 g
Vezels: 1.7 g
Vitamine C: 2.8 g

Geen opmerkingen:

Een reactie posten