donderdag 22 april 2010

Djamboe aer mawar

De djamboe aer mawar of rozenappel is de vrucht van een groenblijvende, dichtbebladerde struik of tot 12 meter hoge boom met brede, dichte kroon. De vegetatieve delen van de plant zijn giftig. De tegenoverstaande, hangende bladeren zijn leerachtig. Aan de bovenkant zijn de bladeren donkergroen en glanzend en aan de onderkant zijn ze lichtgroen en dof. Jonge bladeren zijn roodachtig. De tot 25 bij 6 centimeter grote bladeren zijn smal-ovaalvormig en puntig. De geurige, witte of gelige, tot 1,5 centimeter grote bloemen staan met 3 tot 8 stuks bijeen in eindstandige bloeiwijzen. De bloemen hebben 200 tot 400, opvallende, tot 4 centimeter lange meeldraden.

De djamboe aer mawar is een tot 5 centimeter grote, afgeronde of eivormige bes. De vrucht wordt rijp groen tot lichtgeel of rood, afhankelijk van het ras. De kelkbladen vormen aan het uiteinde van de vrucht een blijvende kroon. De dunne, gladde en glanzende schil omsluit tot 5 millimeter dik, gelig-wit vruchtvlees. Het smaakt mild zoetzuur en ruikt naar rozen. In de vrucht bevinden zich één of twee (zelden vier) bruine, ruwe, tot 2 centimeter grote zaden. Deze zaden zijn giftig.

Teelt
De djamboe aer mawar groeit in alleen in een tropisch of sub-tropisch klimaat. Een diepe bodem met leem is ideaal. De meeste planten worden geteeld uit zaad. In Jamaica en Puerto Rica bloeien ze bijna het hele jaar door. Op de Bahama's en in Florida (VS) zijn de maanden mei tot en met juli de belangrijkste periode. In India varieert het, in het centrale deel van het land vindt de bloei in februari, maart en april plaats en rijpen de vruchten in juni en juli. In Zuid-India bloeien de planten in begin januari en worden de vruchten in maart en april geoogst.
 
Consumptie
De fruit wordt door kinderen meestal uit de hand gegeten. Soms worden ze als dessert gestoofd met een beetje suiker. De vruchten worden verwerkt in compote, jam en gelei. Ook wordt de djamboe aer mawar bereid in een siroop, saus of koude dranken.
 
Bewaren/bewerken
Bewaren in de koelkast.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde djamboe aer mawar per 100 gram:
Energie: 56 kcal
Eiwit: 0.5 - 0.7 g
Vet: 0.2 - 0.3 g
Koolhydraten: 14.2 g
Vocht: 84.5 - 89.1 g
Calcium: 29 - 45.2 mg
Magnesium: 4 mg
Fosfor: 11.7 - 30 mg
IJzer: 0.45 - 1.2 mg
Natrium: 34.1 mg
Kalium: 50 mg
Koper: 0.01 mg
Zwavel: 13 mg
Chloor: 4 mg
Thiamine (vitamine B1): 0.01 - 0.19 mg
Riboflavine (vitamine B2): 0.028 - 0.05 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 0.521 - 0.8 mg
Ascorbinezuur (vitamine C): 3 - 37 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten