donderdag 22 april 2010

Djamboe bol

De djamboe bol, Maleisische rozenappel of Maleisische wasappel is een vrucht van een groenblijvende, diep vertakte tot 25 meter hoge boom met een kegelvormige, dichte kroon. De overstaande, leerachtige bladeren zijn ovaallangwerpig, toegespitst, gaafrandig en 12 tot 40 bij 5 tot 20 centimeter groot. De bladeren zijn aan de bovenkant donkergroen en glanzend. De bladstelen zijn 0,5 tot 2 centimeter lang. De bloeiwijzen ontspringen uit de stam en dikke takken (cauliflorie) en bevatten tot 12 bloemen. De violette of donkerrode bloemen bevatten zeer vele, opvallende meeldraden in dezelfde kleur als de hele bloem.

De vruchten zijn peervormig en 5 tot 10 bij 2,5 tot 7,5 cm groot. Aan het uiteinde van de vruchten zit een inkeping, waar vroeger de kelk zat. De dunne schil is glad, glanzend en wordt rijp roze, bruinrood of felrood. Het witte, matig sappige vruchtvlees is mild zoetzuur, appelachtig en weinig aromatisch van smaak. De vruchten worden als handfruit gegeten of worden verwerkt in compotes. Op Puerto Rico wordt van de vruchten wijn gemaakt.

Teelt
De djamboe bol is alleen bestemd voor tropische omstandigheden, behalve onder zeer uitzonderlijke omstandigheden. De boom van de fruit groeit op verschillende soorten bodemtypes, van zand tot zware klei. De djamboe bol ontkiemt gemakkelijk. De zaden worden niet meer dan 4 cm geplant in kwekerijen of het veld. Zij ontkiemen binnen 2 tot 4 weken. Op Java (Indonesië) bloeit de boom in mei en juni, terwijl de vruchten in augustus en september rijpen. In India treedt het belangrijkste gewas op in mei en juli en is de tweede oogst meestal in november en december. In Puerto Rico bloeit de boom 2 of 3 keer per jaar (lente, zomer en najaar). De vruchten rijpen in 60 dagen.

Consumptie
De rijpe vruchten worden door veel mensen rijp gegeten. Het wordt gestoofd met kruidnagel of andere smaakstoffen en geserveerd met ijs als dessert. In Guyana schilt men de fruit, koken het vruchtvlees en maken er siroop van. In Puerto Rico bestaat de rode en witte tafelwijn uit djamboe bollen. In Indonesië wordt de djamboe bol gegeten in salades of bewaard in siroop.

Bewaren/bewerken
Bewaartijd: zeer kort

Voedingsstoffen
Voedingswaarde djamboe bol per 100 gram:
Eiwit: 0.5 - 0.7 g
Vet: 0.1 - 0.2 g
Vocht: 90.3 - 91.6 g
Calcium: 5.6 - 5.9 mg
Fosfor: 11.6 - 17.9 mg
IJzer: 0.2 - 0.82 mg
Thiamine (vitamine B1): 15 - 39 mg
Riboflavine (vitamine B2): 20 - 39 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 0.21 - 0.40 mg
Ascorbinezuur (vitamine C): 6.5 - 17 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten