zondag 25 april 2010

Pomelo

De pomelo is ontstaan uit een kruising tussen de grapefruit en de pompelmoes. De pomelo komt oorspronkelijk uit Thailand en Maleisië en heeft zich van hieruit verspreid over China, India en Iran. In de twaalfde of dertiende eeuw kwam de pomelo als een curiositeit in Europa. In de achttiende eeuw werd deze vrucht naar Barbados gebracht door het Oost-Indische schip van kapitein Shaddock.

De pomelo is een grote ronde of peervormige, 10 tot 30 cm grote citrusvrucht met een gladde, dikke, witgele schil. De smaak is lichtbitter maar zoeter dan die van de gele grapefruit. Pomelo wordt in Nederland aangevoerd uit Israël, vooral in de eerste helft van het jaar.
 
Teelt
De pomelo wordt geteeld op verschillende bodemtypes. In Suriname wordt grapefruit geteeld op klei. De vruchten kunnen tot het einde van mei worden geoogst. Kiemkracht kan worden afgestopt voor een periode tot 11 weken bij een opslag van 10 ºC.

Vroeger werden grapefruits geoogst door in bomen te klimmen of met behulp van plukhaken die vaak de vrucht beschadigden. Tegenwoordig worden de vruchten op de lage takken geplukt met de hand. Voor de hogere takken wordt een ladder gebruikt. In 1972 werd er begonnen met machines. De vruchten zijn vroeg in het seizoen rijp, maar nog niet volledig gekleurd.

Deze informatie geldt voor grapefruit, pomelo en pompelmoes.
 
Consumptie
Vrucht in acht parten snijden. Vervolgens iedere part schillen, ontdoen van het witte velletje en het vruchtvlees met een mes tevoorschijn halen. Vers eten, al dan niet met suiker, of verwerken tot jam, gelei of nagerechten. De schil kan geconfijt worden.

Bewaren/bewerken
Pomelo's zijn gevoelig voor lage-temperatuurbederf en kunnen uitdrogen. Daarom moeten ze goed geventileerd en buiten de koelkast worden bewaard. Als de schil van de vrucht nog glanzend is, betekent dit dat de vrucht nog niet helemaal rijp is. Wanneer de schil dof begint te worden is de Pomelo eetklaar. Houdbaarheid bij kamertemperatuur circa twee weken.

Voedingsstoffen
Voedingsstoffen per 100 gram verse pomelo:
Energetische waarde:168 kJ (40 kcal)
Koolhydraten: 8,5 gram
Eiwit: 1,1 gram
Vet: 0 gram
Vitamine C: 30 - 40 mg
Vitamine B1 aanwezig
IJzer aanwezig

De vrucht bevat relatief veel voedingsvezels: 1,7 gram per 100 gram verse pomelo.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen