donderdag 22 april 2010

Babaco

De awarra is de vrucht van een tot 15 meter hoge palmboom. De ronde vruchten zijn 3 tot 6 centimeter groot en hebben een doffe oranje of roodbruine kleur. De vrucht heeft een laag van 5 millimeter vruchtvlees die zich op een grote stenige pit bevindt. Het vruchtvlees is matig sappig, geurt fruitig en smaakt enigszins naar abrikoos. Het vruchtvlees is rijk aan β-caroteen (Caroteen is een oranje kleurstof die in veel groenten voorkomt, zoals peen en zoete aardappel.).

De babaco of chamburo is een hybride van de bergpapaja (Vasconcellea cundinamarcensis) en Vasconcellea stipulata. Hij is verwant aan de echte papaja (Carica papaya). Babacobomen hebben een kale rechte stam met bovenaan een soort pruik van groene bladeren. Vlak hieronder groeien de vruchten in trossen aan de stam; de steeltjes van de vruchten groeien er rechtstreeks aan.
De babaco heeft een cilinderachtige vorm met een lengte van 20 à 30 centimeter en een doorsnede van circa 12 centimeter. Bij de steelaanzet is de vrucht stomp van vorm en aan het uiteinde puntig. De schil is groen van kleur en verkleurt tijdens het rijpen geel. De vrucht heeft sappig geel vruchtvlees zonder zaden. De smaak is fris zoetzuur en kan worden omschreven als een combinatie van aardbeien en meloen.

Teelt
Babaco's groeien op warme plaatsen beschermd tegen de wind. De vruchten groeien ook op plekken met schaduw, maar een zonnige locatie geniet de voorkeur. Babaco's hebben licht en een vruchtbare, goed gedraineerde grond nodig. De exoot kan niet tegen zout water. Voldoende regenval of irrigatie is van essentieel belang voor de groei van de babaco. Tijdens het groeiseizoen vraagt de babaco regelmatig stikstofmeststoffen aan. Asperges die rond de vestigingsplaats groeien moeten worden verwijderd.
 
Consumptie
Een babaco geeft geen afval, aangezien hij met schil en al kan worden geconsumeerd.
 
Bewaren/bewerken
Rijpe babaco's zijn enkele dagen te bewaren op een koele plaats (12 °C), maar liever niet in de koeling. Onrijpe vruchten kunnen narijpen bij kamertemperatuur.
 
Voedingsstoffen
Vitamine C: zeer veel
Vitamine B: aanwezig
IJzer: aanwezig
K-joules: 150 per 100 gram
Kcal: 36 per 100 gram

Geen opmerkingen:

Een reactie posten