zondag 25 april 2010

Citroen

Een citroen is een gele citrusvrucht met een zure smaak die veroorzaakt wordt door het aanwezige citroenzuur dat ook in veel andere citrusvruchten voorkomt. Ook de limoen (Citrus aurantifolia) heeft een zure smaak.

Citroen bevat veel vitamine C en wordt in kleine hoeveelheden in veel gerechten gebruikt als smaakmaker, maar ook in gebak zoals cake. Daarvoor is ook geraspte citroenschil goed bruikbaar.

Uit de schil van de citroen wordt door persing of stoomdestillatie een etherische olie bereid die veel gebruikt wordt in parfum, waaronder eau de cologne, andere cosmetica en in limonades en snoepgoed.

Teelt
Citroenen groeien het beste in gebieden met tropische of subtropische omstandigheden. De productie vindt vooral plaats in subtropische gebieden, omdat de vochtige omstandigheden in tropische gebieden te veel ziektes bij de boom en vrucht veroorzaken.

De citroen wordt bij voorkeur gekweekt in pot, zodat men 's zomers kan genieten van de mooie bloemen en opvallende vruchten. 's Winters wordt de vrucht gekweekt in een kas of op een andere lichte plaats bij een temperatuur van 5 tot 10 graden. Aangezien de plant ook hier erg gevoelig is voor vochtige omstandigheden is het aan te raden om de relatieve luchtvochtigheid in de overwinteringsruimte bij voorkeur tussen de 50 en 70% te houden.

De oogstperiode is in de herfst en winter. De rest van het jaar worden er kleine hoeveelheden geoogst.

Consumptie
Citroenen bevatten heel veel sap dat onder meer gebruikt kan worden voor de bereiding dranken, sauzen of om het verkleuren van groenten en fruit tegen te gaan. De citroenschil wordt vaak geraspt en verwerkt in gerechten.

Bewaren/bewerken
Citroenen kan u wekenlang bewaren in het groentevak van uw koelkast, zonder dat ze haar sappigheid verliest. Wanneer u een reeds versneden citroen wilt bewaren, legt u deze met het snijvlak naar boven, zonder verpakking. De citroen vormt zelf een laagje dat uitdrogen voorkomt.

Voedingsstoffen
De voedingswaarden van 100 gram verse citroen zonder schil is:
Energie: 29 kcal, 121 KJ
Vezels: 2,8 g
Koolhydraten 9,32 g
Vet: 0,30 g
Eiwit: 1,10g
Water: 88,98g
Calcium: 26mg
IJzer 0,60 mg
Magnesium: 8mg
Vitamine C 53,0 mg

De voedingswaarden van 100g citroenschil:
Energie: 47 kcal, 197 kJ
Vezels: 10,6 g
Koolhydraten: 16g
Vet: 0,30g
Eiwit: 1,50 g
Water 81,60 g
Calcium 134mg
IJzer: 0,80 mg
Magnesium: 15 mg
Vitamine C: 129 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten