donderdag 22 april 2010

Ambarella

De ambarella, kedondong of Tahiti-appel is de commercieel belangrijkste vrucht uit het geslacht Spondias en komt uit dezelfde familie als de mango's. De vrucht staat bekend om zijn stekelige pit.

De hangende vruchten zijn eivormig en zijn tot 9 centimeter groot. De schil is in rijpe toestand goudgeel en onrijp groen. Het vruchtvlees van jonge vruchten is wit tot geelgroen, stevig, sappig en zoetzuur van smaak. Volrijp wordt de vrucht zacht en zoet. De vrucht bevat één grote steenpit.

Teelt
De ambarella groeit op alle soorten grond, als ze maar goed gedraineerd is. De plant wordt eenvoudig vermeerderd door zaad dat in ongeveer 4 weken ontkiemt. In Hawaï rijpt het fruit van november tot april en in Tahiti van mei tot juli.
 
Consumptie
Onrijpe vruchten worden in Azië in zoetzure curry's verwerkt. Rijpe vruchten kunnen uit de hand worden gegeten. De ambarella komt van nature voor in Zuidoost-Azië en wordt wereldwijd in de tropen gekweekt. In Nederland kan de ambarella ook op de markt worden aangetroffen, als hele (onrijpe) vrucht en als bestanddeel van zoetzure curry's.
 
Voedingsstoffen
Per 100 gram bevat de vrucht 46.5 kcal. Verder bevat de ambarella 0.4 proteïnen, 0.1 g vetten en 11 g suikers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten