zondag 25 april 2010

Nectarine

De nectarine of nectarijn is een mutant van de perzik (Prunus persica) met een gladde en glanzende schil. Behoudens de schil bestaat er geen wezenlijk verschil tussen perziken en nectarines. Een nectarine is dus geen kruising tussen een perzik en een pruim zoals soms wordt verondersteld.
Qua groeiwijze, teelteigenschappen en vatbaarheid voor ziekten en plagen komt de nectarine overeen met de perzik. Ook bij de nectarine bestaan er rassen met wit vruchtvlees of met geel vruchtvlees. De vruchten van de meeste nectarinerassen zijn iets kleiner dan die van veel perzikrassen.

De gladschilligheid kan als mutatie ontstaan waardoor het soms kan gebeuren dat aan een perzikboom plotseling een tak met gladde vruchten groeit (en omgekeerd).
 
Teelt
De nectarine wordt botanisch beschouwd als een aparte perzikvorm, een kruising tussen perzik en abrikoos. Nectarine zijn net als perziken en abrikozen zelfbestuivend dus kunnen alleen bestaan. De planten bloeien alleen op eenjarige hout. De boom moet daarom elk jaar teuggesnoeid worden, hierdoor krijgen nieuwe scheuten een kans. Aan de ongeveer 50 cm lange scheuten zitten de bloem- en bladknoppen met drie bij elkaar, dit zijn de vruchtdragende takken.

Consumptie
Nectarine is goed uit het vuistje te eten. Als u ze wilt verwerken kunt u ze schillen en in blokjes of reepjes snijden.
 
Bewaren/bewerken
De schil van een rijpe nectarine is gemakkelijk te verwijderen met een scherp mes. Halveer de vrucht door hem rondom in te snijden, verwijder de pit en snij de vrucht in blokjes of partjes.
Wanneer nectarines met schil worden gegeten dient u de vruchten eerst goed wassen. Nectarines zijn op een koele plaats enkele dagen houdbaar. Echte koude vermijden (dus niet in de koelkast bewaren!). Kou heeft een negatieve uitwerking op de vrucht.

De nectarine moet erg voorzichtig worden behandeld, een zachte plek en de nectarine zal verrotten.

Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100gr:
Energie: 129 KJ, 30 kcal
Eiwit: 1.0 g
IJzer: 0.2 mg
Koolhydraten: 6.5 g
Natrium: 1 mg
Calcium: 5 mg
Vet: 0.1 g
Vezels: 1.1 g
Vitamine C: 1 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen