donderdag 22 april 2010

Santol

De santol is de vrucht van een tot 45 meter hoge, snelgroeiende, sterk vertakte, latex-bevattende boom met een rechte stam en een bleke schors.

De tot 7 x 8 centimeter grote vrucht van de santol is bolvormig en overlangs gegroefd. De leerachtige schil is goudgeel tot roodbruin, donzig en bevat een wit melksap. De binnenste vruchtwand en de doorschijnende, sappige, witachtige, 5 millimeter dikke zaadmantels zijn eetbaar. De vleeskleurige vruchtwand smaakt zoetzuur. De twee tot vijf zaadmantels liggen in stervormig gerangschikte kamers en bevatten elk een tot 4 centimeter groot, roodbruin zaad. De zaadmantels smaken aromatisch en afhankelijk van het ras zuur tot zoet. Doorgesneden vruchten verkleuren snel naar bruin.

Teelt
De santol is tropisch en kan niet boven 1.000 meter worden geteeld. De plant bloeit in droge en vochtige gebieden. De fruit rijpt in Maleisië in juni en juli, in Florida in augustus en september en in de Filipijnen van juli tot oktober.
 
Consumptie
De vrucht van zoete rassen wordt als handfruit gegeten. Hij kan worden verwerkt in marmelade, gelei en chutney. Het vruchtvlees van zure rassen wordt vers, gedroogd of verwerkt als siroop voor het kruiden van etenswaren gebruikt. Uit overrijpe vruchten wordt samen met rijst een alcoholische drank bereid.
 
Voedingsstoffen

Voedingswaarde santol per 100 gram:
Eiwit: 0.06 g
Vet: 0.52 g
Vocht: 85.4 g
Calcium: 5.38 mg
Fosfor: 12.57 mg
IJzer: 0.86 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten