donderdag 22 april 2010

Schroefpalm

De schroefpalm is een tropische plant die fungeert als smaakmaker is Zuidoost-Aziatische gerechten. Het is een boom die wel 10 meter lang kan worden en wordt door steunwortels ondersteund die stevig in de grond verankerd zijn. De bladeren zijn ongeveer 5 tot 7 cm breed en beschikken over een zaagrand. Die bladeren worden gebruikt om gerechten een zoetere smaak te geven.

Teelt
De schroefpalm groeit in warme, vochtige gebieden. De aarde, waarin de plant groeit, moet goed vochtig zijn. Er zijn verschillende bloeiwijzen, de mannelijke zijn lang en de vrouwelijke bolvormig. De vrucht bevat meerdere zaden.
 
Consumptie
De schroefpalm bevat gezonde vruchten die rechtstreeks kunnen worden opgegeten of gekookt. De bladeren, zowel vers als gedroogd, geven een wat nootachtige smaak in de bereiding van Aziatische schotels. De bladeren worden meegekookt of eerst geweekt in kokosmelk die vervolgens aan het gerecht worden toegevoegd.

Verder kunnen de bladeren van de schroefpalm tot een mandje verwerkt worden waarin vervolgens rijst gekookt of gestoomd wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen