vrijdag 23 april 2010

Granaatappel

Granaatappels komen oorspronkelijk uit Perzië en worden al eeuwenlang verbonden met allerlei culturen en religies als een symbool van vruchtbaarheid. De granaatappel is een schijnbes ter grootte van een sinaasappel en is enigszins uivormig. De vrucht heeft een leerachtige, roodgouden schil en een grote bloemkelk of kroon. De vrucht is roodbruin van kleur. Binnen de schil verdelen witachtige vliezen de vrucht in compartimenten. Ze bestaan uit geleiachtig donkerrood Van de granaatappel zijn alleen de zaden of eigenlijk het omhulsel daarvan in culinair opzicht van belang.

Teelt
De granaatappel groeit aan een tot 8 meter hoge struik uit de kattenstaartfamilie. De struik kan in droge tijden zijn blad verliezen. De kortgesteelde, glanzende, donkergroene blaadjes groeien tegenoverstaand en dicht op elkaar. De blaadjes zijn ovaal en toegespitst met een gave rand. Ze zijn 0,5 tot 2,5 bij 1 tot 10 centimeter groot. De bloemen vormen zich aan de scheuttoppen of aan korte zijscheuten in groepen van 1 tot 5.

Consumptie
De granaatappel kan puur worden gegeten, maar ook worden gebruikt voor sappen of als garnering. De zaadjes zijn fraai op bijvoorbeeld een fruitsalade of als decoratie voor een romig dessert, op ijs of een kaastaart. Ze smaken vooral lekker in combinatie met amandelen en vormen een heerlijke garnering voor couscous. In India en Pakistan worden ze ook gebruikt in vleesgerechten. Verder kan de granaatappel worden gebruikt voor sappen. Pers het sap voorzichtig uit met behulp van een handmatige citruspers, want met een elektrische pers verpulvert u de zaadjes wat het sap bitter maakt.
 
Bewaren/bewerken

Een granaatappel die zwaar aanvoelt voor zijn grootte, zit waarschijnlijk vol sap. Kies bij voorkeur de glanzende vruchten en negeer vruchten met een harde of droge schil. Granaatappels zijn in de koelkast een week houdbaar. Om granaatappelpitten uit de vrucht te halen, snijd u de steelaanzet wigvormig uit en trek de vrucht uit elkaar. Druk de zaden naar buiten en vang ze op.

Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram:
Energie: 321 KJ
Eiwit: 1.0 g
IJzer: 0.3 mg
Koolhydraten: 17.2 g
Natrium: 3 mg
Calcium: 3 mg
Vet: 0.3 g
Vezels: 0.2 g
Vitamine C: 6.1 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten