vrijdag 23 april 2010

Morel

Een morel is een speciaal soort kers, die donkerrood van kleur is. Vanwege de zure smaak worden morellen in Nederland nauwelijks meer verkocht. In België worden morellen echter gebruikt voor een speciaal bier, namelijk kriek. Morellen worden ook met veel suiker gegeten in bijvoorbeeld yoghurt.

Teelt
Alle zure kersen reageren dankbaar op humusbemesting in de vorm van stalmest of compost en op losse grond. Hoewel sterke bemesting grotere vruchten oplevert, kunnen deze sneller barsten en vermindert de smaak van de vruchten.

De vruchten van de zure kers barsten minder snel dan die van de zoete kers, ze worden minder gegeten door vogels en ook minder snel aangetast door de fruitvlieg. Ze zijn wel gevoelig voor moniliarot, bladziekten en virussen.

De zure kers is met armere grond tevreden dan de zoete kers. Voor aanplant in zandgrond wordt hij meestal op een onderstam van de weichselboom veredeld (Prunus mahaleb) en in zware grond op een vogelkers (Prunus avium). Stagnerend vocht wordt slecht verdragen en de groeiplaats moet luchtig zijn. Vanwege de gevoeligheid voor hout- en bladschimmels zijn groeiplaatsen met een hoge luchtvochtigheid, vooral warmvochtige plaatsen af te raden.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100 gram morellen:
Energie 52 Kcal, 220 Kj
Water 84,9 g
Eiwit 1,0 g
Koolhydraten 11 g
Suikers 11 g
Vezels 2,1 g
 
Vitamine per 100 gram
Vitamine B1 0,02 mg
Vitamine B2 0,02 mg
Vitamine B6 0,04 mg
Vitamine B11 4 mcg
Vitamine C 10 mg
 
Mineralen per 100 gram:
Natrium 2 mg
Kalium 190 mg
Çalcium 10 mg
Fosfor 20 mg
Magnesium 10 mg
IJzer 0,4 mg
Koper 0,06 mg
Zink 0,10 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten