donderdag 22 april 2010

Jaboticaba

De jaboticabo is de vrucht van een van de meest opvallende fruitbomen uit de tropen. De stam en de takken kunnen van de wortels tot aan de kroon volledig bedekt zijn met kleine, cauliflore, witte bloemen en later met bessen. De bomen dragen vruchten als ze tussen de 8 en 15 jaar oud zijn.

Het is een tot 12 meter hoge groenblijvende, struikachtige boom met een sterk vertakte, brede kroon en een schilferige schors. Jonge bladeren en twijgen zijn behaard. De tegenoverstaande bladeren zijn leerachtig, glanzend donkergroen, gaafrandig, ovaal, 1,5 tot 10 bij 1 tot 2 centimeter groot en hebben een korte, behaarde bladsteel.

De vruchten zijn ronde of ovale, 1,5 to 4 centimeter grote bessen met een gladde, glanzende, rijp violette tot zwartpaarse schil. Aan de onderkant blijven de vier kelkbladen behouden. Het vruchtvlees is zacht, sappig, glazig-wit of roodachtig van kleur en smaakt zoet of soms zuur. De bessen bevatten 1 tot 5 zaden die tot 1,2 centimeter lang worden.

Andere verwante, sterk gelijkende soorten die minder vaak worden gekweekt, zijn Myrciaria jaboticaba, Myrciaria trunciflora en Myrciaria tenella. Deze soorten worden ook met de benaming jaboticaba aangeduid. Er komen van deze 4 soorten ook weer hybrides voor.

Teelt
De bomen van de jaboticaba groeien het beste op een diepe, goed gedraineerde bodem. Jaboticaba's worden in Zuid-Amerika meestal vermeerderd door zaad. Uit één zaad ontstaan 4 tot 6 planten die binnen 20 tot 40 dagen ontkiemen. Er vinden meestal meerdere teelten per jaar plaats. In Rio de Janeiro (Brazilië) in mei en in september.
 
Consumptie
De vruchten worden in Zuid-Amerika uit de hand gegeten. Voor gebruik moeten de vruchten geschild worden, omdat de schil veel looistoffen bevat. Ze kunnen worden verwerkt tot gelei en marmelade. In Brazilië wordt van de vruchten sap en vruchtenwijn gemaakt.
 
Bewaren/bewerken
De fruit wordt bewaard door bevriezing.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde jaboticaba per 100 gram:
Energie: 45.7 kcal
Eiwit: 0.11 g
Vet: 0.01 g
Koolhydraten: 12.58 g
Vocht: 87.1 g
Thiamine (vitamine B1): 0.02 mg
Riboflavine (vitamine B2): 0.02 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 0.21 mg
Ascorbinezuur (vitamine C): 22.7 mg
Calcium: 6.3 mg
Fosfor: 9.2 mg
IJzer: 0.49 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten