donderdag 22 april 2010

Stranddruif

De stranddruif of zeedruif is de vrucht van een groenblijvende of in lange, droge tijden bladverliezende, tot 15 meter hoge, diep vertakte boom met een korte stam, een brede kroon en vaak horizontale takken.

De tot 2 centimeter grote vruchten zijn rond tot peervormig en rijp violetrood. De vruchten rijpen niet tegelijkertijd binnen een tros en moeten dus apart worden geplukt. Onder de dunne, doffe schil ligt een tot 3 millimeter dikke laag, sappig, glazig, roodachtig, violet of soms groenachtig wit vruchtvlees.

Het vruchtvlees smaakt zoetzuur. Het vruchtvlees omsluit een wittige, harde, houtige, eivormige, tot 1,5 centimeter grote pit.

Teelt
Een volle zon en een goed gedraineerde bodem zijn van belang. De planten hebben regelmatig water nodig en af en toe moet er gesnoeid worden.
 
Voortplanting gebeurt door zaden of stekken.
 
Consumptie
De vruchten kunnen als handfruit worden genuttigd of tot compote, jam, gelei en sap worden verwerkt. Op de Cariben wordt van de vruchten een vruchtenwijn bereid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten