donderdag 22 april 2010

Tjampedak

De tjampedak is een verwant van de jackfruit. De cilindervormige vruchten lijken op een kleinere en smallere versie van de jackfruit. Ze zijn 20 tot 35,5 x 10 tot 15 centimeter groot en bevatten tot 3 centimeter lange zaden. Rijpe vruchten zijn geel tot goudbruin en ruiken onaangenaam zoetig. De schil is dunner dan die van de jackfruit. Het sappige vruchtvlees is donkergeel of oranje en zoet-aromatisch van smaak. De vrucht wordt vanwege de smaak meestal meer gewaardeerd dan de jackfruit. De zaden kunnen geroosterd worden gegeten.

Teelt
De tjampedak gedijt in vochtig, heet laagland in gebieden zonder lange droge tijd. In bergland vindt men de plant tot ongeveer 1300 meter hoogte.

De plant kan vermeerderd worden door zaaien, waarna de plant na vijf jaar vruchten kan voortbrengen. Ook kan de plant worden geënt op een onderstam van een verwante soort zoals de jackfruit.
 
Consumptie
De pulp van de tjampedak en de zaden zijn eetbaar. Het vruchtvlees wordt vers gegeten of gekookt. De tjampedak wordt ook gebruikt bij het maken van jam en koekjes. In de Maleise jungle is het koken of braden van de zaden populair. Ook de jonge bladeren en jonge vruchten worden gekookt als groente.
Verder wordt de boom van de tjampedak toegepast bij het bouwen van huizen en boten. De schors wordt gebruikt voor het maken van touwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten