donderdag 22 april 2010

Grosella

De grosella is de vrucht van een boom uit de plantenfamilie phyllanthaceae die als enige boom uit deze familie wordt gecultiveerd om zijn eetbare vruchten.

De boom die 9 meter hoog kan worden, heeft een dichte en bossige kroon. Deze bestaat uit dikke, zware hoofdtakken met aan het einde clusters van groenige 15 tot 30 centimeter lange twijgen. De vrucht is bleekgeel of wit, glazig,stevig, sappig en zeer zuur. De vrucht bevat vier tot zes pitten.

Teelt
De grosella prefereert vochtige aarde. De grosella kan worden gezaaid of vermeerderd worden uit stekken. In het zuiden van India kan er tweemaal per jaar van deze plant worden geoogst: in april/mei en in augustus/september. Elders draagt de vrucht meestal in januari vruchten.
 
Consumptie
Het sap van deze vitamine C-rijke vrucht kan worden gebruikt in dranken. Ook kan de vrucht kan worden ingelegd in zoetzure chutneys. De vrucht kan in Nederland in grote plastic wekpotten in tropische supermarkten worden gekocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten