donderdag 22 april 2010

Zuurzak

De zuurzak is de vrucht van een kleine, groenblijvende, diep vertakte, tot 10 meter hoge boom met roestkleurig behaarde jonge takken.

De zuurzak is peervormig en vaak gekromd, ze worden tot 20 x 35 centimeter groot en 6 kilo zwaar. De donkergroene, wittig-groen gespikkelde schil vertoont een ruitjespatroon; ieder ruitje draagt een zachte gebogen stekel. Het vruchtvlees is sneeuwwit, volrijp zeer zacht, sappig en zoetzuur van smaak. Aan de lucht blootgesteld wordt het vruchtvlees snel bruin. De vruchten bevatten vele zaden.

Teelt
De zuurzak is een tropische vrucht. Jonge bomen sterven in Florida al bij een paar graden vorst. De boom van de zuurzak heeft behoefte aan een matige luchtvochtigheid, veel zon en beschutting tegen sterke wind. Een diepe, goed gedraineerde bodem zorgt voor de beste groei, maar de zuurzak kan ook in een zure, zandige bodem met kalksteen worden geteeld. Voortplanting vindt plaats door middel van zaad, die ontkiemt in een periode van 15 tot 30 dagen.

Oogsttijd:
Puerto Rica: maart - juni of september
Queensland: vanaf april
Zuid-India, Mexico en Florida: juni - september
Bahama's: tot oktober
Hawaï: januari - april (vroege oogst), juni - augustus (midden seizoen), oktober - november (late oogst)

De vruchten worden geel-groen geplukt. Uit onderzoek is gebleken dat 5 of 6 dagen na de oogst de zuurzak het meest rijp is.
 
Consumptie
De zuurzak wordt vaak gebruikt om frisdrank te maken. U zult de vrucht dan ook vaker tegenkomen in een sapjes dan als handfruit, die overigens zo wel verkrijgbaar is. In Nederland gebruikt fabrikant Riedel de Spaanse naam voor zuurzak (Guánabana) voor een van de varianten van appelsientje: "Mango & Guánabana" .
 
Bewaren/bewerken
De zuurzak wordt 2 of 3 dagen na de oogst bewaard in de koelkast. In Venezuela wordt de vrucht opgeslagen in een koele stal op rekken.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde zuurzak per 100 gram:
Energie: 53.1 - 61.3 kcal
Eiwit: 1 g
Vet: 0.97 g
Koolhydraten: 14.63 g
Vocht: 82.8 g
Calcium: 10.3 mg
Fosfor: 27.7 mg
IJzer: 0.64 mg
Thiamine (vitamine B1): 0.11 mg
Riboflavine (vitamine B2): 0.05 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 1.28 mg
Ascorbinezuur (vitamine C): 29.6 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten