donderdag 22 april 2010

Mispel

De mispel is een vrucht die veel minder bekend is dan vroeger. Op dit moment wint de mispel echter weer iets aan populariteit. De mispel is familie van de appel en de peer.

De mispel vormt een kleine boom die ongeveer 4,5 meter hoog kan worden. De mispel bloeit bij ons in mei en juni met prachtige ongeveer 4 centimeter grote crèmewitte bloemen.

Er worden droge kleine harde goudbruine vruchten gevormd. Deze zijn in oktober rijp, maar kunnen dan nog niet worden gegeten. Na de eerste nachtvorsten worden de vruchten namelijk zacht en bruin. Dan kunnen ze na een poosje wel worden gegeten.

Teelt
De mispel vereist warme zomers en zachte winters en heeft een zonnige, droge en licht zure bodem nodig. Onder ideale omstandigheden wordt de plant 8 meter hoog. In mei-juni komen er grote witte bloemen aan de struik. De vruchten komen pas na 3 of 4 jaar. Een mispel moet zo min mogelijk gesnoeid worden. De vruchten moeten lang aan de struik blijven hangen voor een hogere kwaliteit van de smaak. De droge kleine harde goudbruine vruchten zijn in oktober rijp. Zodra de kleur roestbruin is kunnen ze geoogst worden. Aanbevolen wordt om ze na een nachtvorst in oktober of november te plukken en ze vervolgens 2 tot 3 weken in de koelkast te bewaren.
 
Consumptie
Het vitamine C- rijke vruchtvlees kan met suiker bestrooid worden gegeten of worden verwerkt tot jam, gelei, fruitsalades en sappen.
 
Bewaren/bewerken
Als de mispel zacht is, is deze maar een paar dagen te bewaren. In dat geval kan de mispel gemakkelijk gaan schimmelen en echt gaan rotten.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram:
Energie: 398 kJ, 95 Kcal
Koolhydraten: 21,3 gram
Eiwit: 0,8 gram

Geen opmerkingen:

Een reactie posten