vrijdag 23 april 2010

Loquat

De loquat is een vrucht van een groenblijvende, 5 tot 10 meter hoge boom uit de rozenfamilie. De boom heeft een ronde kroon en een korte stam. Jonge takken zijn wollig behaard. De afwisselend geplaatste bladeren groeien vooral in de scheuttoppen dicht opeen. Ze zijn lancetvormig, toegespitst en tot 35 bij 13 centimeter groot. De eivormige, oranje vrucht is 3 tot 8 bij 2 tot 5 centimeter groot. Onder de oranje schil zit het zeer sappige, aromatische, zoetzure vruchtvlees wat enigszins doet denken aan abrikoos. De vrucht bevat 2 tot 5 centimeter grote, ovale, afgeplatte, bruine zaden. De vrucht wordt hier op de markt aangeboden, maar vaak onder de foutieve benaming mispel. Dat is namelijk de vrucht van de aanverwante soort Mespilus germanicus.

Teelt
De loquat past bij een sub-tropisch of gematigd klimaat. In Japan worden loquats op hellingen geteeld waardoor een goed luchtstroom voordelen biedt. Extreme warmte is schadelijk voor het gewas, de bladeren kunnen verbranden. De boom van de loquat groeit goed op een bodem met matige vruchtbaarheid met licht zandig leem tot zware klei of zelfs kalksteen. Ook heeft de boom absoluut behoefte aan een goede drainage. Over het algemeen bloeit de boom in de herfst en de vrucht in het vroege voorjaar. Maar in een tropisch klimaat bloeit de boom 2 of 3 keer per jaar. In Florida (VS) begint de oogst in februari, in Californië (VS) meestal in april en in Israël van maart tot mei. In Brazilië loopt de oogst van mei tot oktober. Vanwege de dikke, zware steel zijn de vruchten moeilijk te oogsten.

Consumptie
De vruchten kunnen uit de hand gegeten worden of worden verwerkt tot fruitsalades, vruchtensappen, compote, consumptie-ijs en jam. Ook worden de vruchten onder andere in China en Taiwan ingeblikt.

Bewaren/bewerken
De loquet is 10 dagen bij een gewone temperatuur houdbaar en 60 dagen in een koele ruimte.

Voedingsstoffen
Voedingswaarden Per 100g vruchtvlees:
Energie: 168 kcal
Eiwitten: 1,4 g
Calcium: 70 mg
Fosfor: 126 g
IJzer: 1,4 mg
vitamine A: 2.340 i.e
vitamine C: 3 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten