donderdag 22 april 2010

Djamboe semarang

De djamboe semarang of java-appel is een vrucht van een tot 15 meter hoge, groenblijvende boom met een brede kroon. De boom heeft een afbladerende schors. De bladeren zijn tegenovergeplaatst, langwerpig ovaal, 10 tot 25 centimeter lang en 5 tot 12 centimeter breed. De bloemen groeien in overhangende trossen. De bloemen zijn 2 tot 4 centimeter breed, geurende en gelig wit van kleur. De bloemen hebben vele, lange meeldraden. De vruchten zijn peervormig en groenigwit of bleekoranjerood gekleurd met een wasachtige, dunne schil. Het vruchtvlees is wit, sappig en smaakt mild zoetzuur.
Teelt
De djamboe semarang is extra-tropisch en groeit alleen op hoogtes boven de 1.220 meter. De bodem moet vruchtbaar zijn. In Sri Lanka rijpen de vruchten van maart tot mei. In India bloeit de boom in maart en april en rijpt het fruit in mei en juni, terwijl op Java (Indonesië) de bloei van april tot juni plaatsvindt en de oogst van juni tot augustus.
 
Consumptie

De vruchten worden als handfruit gegeten of worden verwerkt in compotes. Het rode kernhout van de bomen wordt gebruikt in de huizenbouw.

Bewaren/bewerken
Bewaartijd: zeer kort.

Voedingsstoffen
Voedingsstoffen per 100 gram:
Water: 91,40 – 92,96 g
Eiwit: 0,50 g
Suiker: 6,56 g
IJzer: 0,001g
Calcium: 0,01 g
Fosfor: 0,03 g
Zwavelzuur: 0,17%
Citroenzuur: 0,15%

Geen opmerkingen:

Een reactie posten