vrijdag 16 april 2010

De Nederlander eet te weinig groente

Uit de laatste Voedselconsumptiepeiling van 1998 blijkt dat slechts 18% van alle Nederlanders de aanbeveling van 200 gram groente per dag haalt. Slechts eenvijfde van de Nederlandse bevolking haalt de aanbeveling van 200 gram fruit (twee keer fruit) per dag. Daarbij komt dat veel mensen de hoeveelheid groente en fruit die ze eten, overschatten.

Nederlander eet te weinig groente
Volgens de laatste Voedselconsumptiepeiling van 1998 eet de gemiddelde Nederlander 124 gram groente per dag. Op een gemiddelde dag eet ruim 70% van alle Nederlanders groente. Met de leeftijd neemt de groenteconsumptie toe: van 50 gram bij de 1-4 jarigen tot ongeveer 160 gram bij mensen van 65 jaar en ouder. Vrouwen eten gemiddeld iets minder groente dan mannen.

Ten opzichte van eerdere consumptiepeilingen is de consumptie fors afgenomen. In 1992 lag de gemiddelde groenteconsumptie op 128 gram, in 1987/88 op 141 gram. Het aantal gebruikers op een gemiddelde dag lag destijds op ruim 80%. Vooral het aantal jongeren tussen 13 en 21 jaar en mannen tussen 22 en 49 jaar dat elke dag groente eet, is gedaald.

Een evaluatie van de campagne Goede voeding, wat let je, levert een iets positiever beeld op: circa 30% van de respondenten eet minstens 150 gram groente per dag.

Vers, diepvries, glas of blik?
Bijna tachtig procent van de groente wordt vers gekocht. Diepvriesgroente en groente in blik maken 6% uit van de groenteconsumptie, groente in glas 8%. De rest wordt buitenshuis genuttigd. Het aandeel groente in kant-en-klaar maaltijden is niet meegeteld in de consumptiecijfers. De bijdrage van kant-en-klaar maaltijden aan de groenteconsumptie wordt geschat op gemiddeld 7 gram per dag.

Groente-toppers
Groente wordt met name bij de warme maaltijd gegeten. Ongeveer driekwart wordt vers gekocht, de rest komt uit diepvries, blik of glas. In kilo’s wordt er in Nederland het meest verkocht van sperziebonen (8%), bloemkool (8%), tomaten (7,5%), wortels (6,5), komkommer (5%), sla (4,5%), spinazie (4%) en peulvruchten (4%).

Nederlander eet te weinig fruit
Volgens de laatste Voedselconsumptiepeiling van 1998 eet de gemiddelde Nederlander 111 gram fruit per dag. Op een gemiddelde dag eet bijna 60% van alle Nederlanders fruit. De gemiddelde dagelijkse consumptie ligt tot 50- jarige leeftijd tussen de 80 en 100 gram per dag, bij de ouderen tussen de 130 en 150 gram per dag. Vrouwen eten gemiddeld iets meer fruit dan mannen.

Ten opzichte van eerdere peilingen is de consumptie fors afgenomen. In 1992 en 1987/88 lag de gemiddelde groenteconsumptie op respectievelijk 114 en 125 gram. Uit de evaluatie van de campagne ‘Goede voeding, wat let je’ lijkt de daling iets gestabiliseerd: bijna 40% van de respondenten bleek elke dag minstens twee keer fruit te eten.

Vruchtensappen
Vruchtensappen zijn niet meegenomen in fruitconsumptiecijfers. Vruchtensappen worden steeds populairder. Gemiddeld dronk de Nederlander in 1998 ruim 70 ml kant-en-klaar vruchtensap per dag: dat is bijna anderhalf keer zoveel als in 1992. Dit compenseert de afname in fruitconsumptie enigszins: een glas vitamine C-houdend vruchtensap kan één stuk fruit per dag vervangen. Op een gemiddelde dag drinkt een kwart van de bevolking vruchtensap. Kinderen en vrouwen zijn de grootste vruchtensapdrinkers. Sinaasappelsap is verreweg het populairst (50%), gevolgd door appelsap. Appelsap bevat geen vitamine C en telt daarom niet mee voor de fruitconsumptie.

Fruittoppers
Het meeste fruit wordt vers gegeten (meer dan 80%), fruit in blik en glas maakt 6% uit van het totale fruitgebruik. Appelmoes is het belangrijkste conservenproduct. De meest gegeten vruchten in Nederland zijn appels (31%), gevolgd door sinaasappels (18%), bananen (12%), peren (7%), mandarijnen (7%), aardbeien (3%), kiwi, perziken en nectarines (elk 2%).

Bron: voedingscentrum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten