De aardbei is zelffertiel, waardoor geen kruisbestuiving nodig is. Een goede bestuiving door wind en/of insecten is echter noodzakelijk voor het verkrijgen van goedgevormde, volledig uitgegroeide vruchten. Bij de doordragende rassen heeft gedurende de gehele zomer bloemaanleg, bloei en vruchtzetting plaats. Bij sommige rassen kan de bloemaanleg in een erg warme zomer meer of minder stagneren. Bij deze rijkbloeiende rassen worden van iedere bloeiwijze meestal slechts de eerste drie tot vijf vruchten geoogst. Daarna wordt de bloemstengel met hieraan nog onrijpe vruchten verwijderd om de vruchtgrootte op peil te houden. Voor een goede vruchtzetting is een goede bestuiving van belang. Niet alleen wind, maar ook bijen en hommels zijn belangrijk voor een goede bestuiving.
De rode of oranje-rode vrucht is een opgezwollen bloembodem met daar bovenop de geel gekleurde zaadjes (dopvruchtjes) en is dus een zogenaamde schijnvrucht.
Teelt
Aardbeien worden in Nederland in de volle grond, onder glas en onder plastic geteeld. Er zijn ongeveer 2000 hectare vollegrondsaardbeien. Door vervroeging en verlating kunnen in de Benelux vanaf eind februari tot eind december, dus bijna het hele jaar door, aardbeien geoogst worden. Sommige kwekers proberen deze periode nog verder op te rekken tot jaarrond door onder andere gebruik te maken van verwarming in de winter en koeling in de zomer. Ook de toevoeging van extra CO2 komt de opbrengst ten goede.
Teeltschema
- Open lucht: planten in augustus, oogsten in juni/begin juli
- Plastiekafdekking: planten in augustus, oogsten in juni
- Kleine tunnel: planten in augustus, oogsten in eind mei/juni
- Grote tunnel: planten in augustus, oogsten in mei/begin juni
- Koud glas: planten in eind december/begin januari, oogsten in eind april/mei
- Doordragers: planten in maart/begin april, oogsten in juli t/m begin oktober
Verse aardbeien zijn zeer gezond vanwege hun hoge vitamine C-gehalte (60 milligram per 100 gram). Bij baby's en zeer jonge kinderen kan het eten van verse aardbeien een allergische reactie oproepen. Dus beginnen met kleine stukjes aardbei, zodat het lichaam eraan kan wennen.
Aardbeien worden veel gebruikt voor het maken van jam. Meestal wordt hier diepvriespulp voor gebruikt. Daarnaast wordt de aardbei door zijn sterk aroma als smaakversterker gebruikt in onder andere yoghurt.
In het algemeen lusten de meeste mensen wel aardbeien. Dat komt door de zoete niet al te sterke smaak.
Bewaren/bewerken
Verse Hollandse aardbeien zijn er van maart tot begin oktober. Ze moeten er zo uitzien: glanzend, gaaf (gekneusde en overrijpe aardbeien gaan snel schimmelen) en droog. Verse aardbeien kunt u het beste uitgespreid bewaren. Op een koele plaats 1 tot 2 dagen; in de koelkast 3 dagen. Was de aardbeien voor het consumeren voorzichtig, nooit onder een stromende kraan. Dit geeft kneuzingen en gaat ten koste van de geur en de smaak. Het beste kunt u de aardbeien op een vergiet leggen en deze in een bak met water op en neer bewegen. Hoe kouder het water, des te steviger blijft de aardbei. Droog ze voorzichtig met een doek. Aardbeien voor garnering houdt u heel mooi door ze even in ijskoud water te dompelen en vervolgens op een doek te drogen. Verwijder het kroontje pas na het wassen met de punt van een mesje, met duim en wijsvinger of met een speciale aardbeienknijper.
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram:
- Kilojoule: 97
- Kcal: 23g
- Eiwit: 0,5g
- Vet: --
- Koolhydraten: 5g
- Calcium: 15mg
- IJzer: 25mg
- Natrium: 1mg
- Vitamine B caroteen: 0,06mg
- Vitamine B1: 0,03mg
- Vitamine B2: 0,07mg
- Vitamine C: 60mg
Geen opmerkingen:
Een reactie posten