vrijdag 16 april 2010

IJsbergsla

IJsbergsla komt oorspronkelijk uit Californië en is geintroduceerd onder de naam "Iceberg". Deze naam kreeg de soort vanwege het transporteren van de sla per trein van de west naar de oostkust waarbij voor de houdbaarheid een berg ijs op de sla werd gedaan. De bladeren zijn lichtgroen van kleur en veelal iets doorzichtig. De bladeren vormen een gesloten krop, de randen kunnen krullend uiteen staan maar kunnen ook strak om de krop 'gevouwen' zijn.


Het is een heerlijke frisse slasoort waarbij de celstructuur van de bladeren veel water bevat, wat ijsbergsla zijn karakteristieke knapperige 'bijt' geeft. IJsbergsla heeft een frisgroene kleur en een stevige gesloten krop. Het is één van de meest veelzijdige slasoorten die verkrijgbaar is.
 
Teelt
Sinds 1981 is de beroepsteelt van ijsbergsla in Nederland op gang gekomen. De ijsbergsla wordt machinaal gezaaid in 4 centimeter perspotten en later uitgeplant bij een plantafstand van 35 x 35 centimeter, behalve in de herfstteelt waarbij 40 x 35 centimeter geplant wordt. De ijsbergsla verlangt een rijke luchtige bodem die tijdens de groei voortdurend vochtig moet blijven. Uitdroging heeft tot gevolg dat onvolgroeide kroppen al snel gaan doorschieten. Het zaad kiemt bij lage temperaturen.

Teeltschema
Lente: zaaien in eind februari t/m begin april, planten in april/mei, oogsten in juni/juli
Zomer: zaaien in april/mei, planten in mei t/m begin juli
Herfst: zaaien in juni/juli, planten in juli/begin augustus, oogsten in september/oktober

Consumptie
U kunt ijsbergsla behalve voor salades gebruiken om er een verrassende snack mee te maken door de grote bladeren van de krop te vullen met bijvoorbeeld een vlees- of vissalade en dan dicht te vouwen. Verder kunt u met ijsbergsla soep maken, stoven en smoren. Zelfs in roerbakgerechten komt ijsbergsla heerlijk tot z'n recht. Of gebruik eens de grote bladeren ter decoratie om bijvoorbeeld gehakt op te dienen.
 
Bewaren/bewerken
Om ijsbergsla schoon te maken haalt u de bladeren van de krop, wast u deze en laat u ze uitlekken en drogen. Het drogen kan in een sla mandje, een sla centrifuge of in een theedoek. Vervolgens plukt u de bladeren in hapklare stukjes, niet snijdendus. IJsbergsla wordt dan bruin en verlept op de snij randen.

U kunt ijsbergsla in de koelkast bijna een week bewaren, verpak de sla hievoor in huishoudfolie.

Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100 gram:
Energie: 12 kcal, 50 kJ
Vezels: 1.4 g
Koolhydraten: 2.09 g
Vet: 0.19 g
Eiwit: 1.01 g
Water: 95.89 g
Calcium: 19 mg
Vitamine C: 3.9 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten