dinsdag 13 april 2010

Sperziebonen

Sperziebonen zijn de aristocraten van de familie. Het zijn vrijwel platte peulen van zo'n 12,5 centimeter lang of iets korter en dikker, lichtgroen of geel. De sperzieboon, oorspronkelijk Phaseolus genaamd, komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Waarschijnlijk werd de boon pas tijdens de Spaanse ontdekkingsreizen in Europa en Azië geïntroduceerd. Wereldwijd zijn sperziebonen in allerlei vormen te verkrijgen. Ze verschillen vooral in uiterlijk, kleur en consistentie van de peulen. Sperziebonen zijn ook verkrijgbaar in minivariëteiten.

Teelt
Sperziebonen zijn snelgroeiende eenjarige planten die aangezien ze oorspronkelijk uit tropische klimaten komen een warme bodem nodig hebben om te kiemen en te groeien. Sperziebonen zijn zelfbestuivend en leveren vaak goede opbrengst, mits de jonge bonen regelmatig worden geplukt en de planten goed groeien.

Vroege sperziebonen worden half april gezaaid. Om de groei de bespoedigen groeit de plant onder een acryldoek. De 'open teelt' sperziebonen worden van eind april tot soms begin juli gezaaid en worden vanaf half juli tot en met half oktober geoogst.
 
Consumptie
Kook sperziebonen in weinig water en met een beetje zout gaar in 15 tot 20 minuten. Giet de sperziebonen af en bestrooi eventueel met nootmuskaat.
 
Bewaren/bewerken
Verwijder het puntje van de uiteinden van de sperziebonen. Was de bonen vervolgens en breek ze eventueel.
Bewaar bonen op een koele, droge plek. Alle bonen kunnen, zolang ze jong en zacht zijn, worden diepgevroren. De beste bewaartemperatuur is 6 tot 8ºC.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram gekookte sperzieboon zonder zout
Energie: 104 kJ, 28 kcal
Eiwit: 2.3 g
IJzer: 1.1 mg
Koolhydraten: 3.8 g
Natrium: 0 mg
Calcium: 74 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 3.7 g
Vitamine C: 5 mg

Voedingswaarden per 100 gram rauwe sperzieboon
Energie: 119 kJ, 28 kcal
Eiwit: 2.0 g
IJzer: 0.6 mg
Koolhydraten: 5.0 g
Natrium: 0 mg
Calcium: 40 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 3.7 g
Vitamine C: 10 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten