dinsdag 13 april 2010

Kapucijner

Kapucijners komen oorspronkelijk uit Turkije. De hoekige licht- tot donkerbruine erwten worden in ons land gedroogd veel gegeten. Verse kapucijners zijn lichter verteerbaar dan de gedroogde kapucijner.

Consumptie
De blauwpaarse peulen van de kapucijners geven bij het schoonmaken een blauwe sap af die diep in de poriën dringt en moeilijk is af te wassen. Draag daarom keukenhandschoenen bij het doppen van kapucijners. Open de peulen door met twee duimen op de bolle kant van de peul te drukken. Trek met de duimnagel de peul langs de middennaad verder open. Duw met de duim de zaden uit de peul in de pan. Spoel ze af met water. Kook ze in weinig water met iets zout in ongeveer 10 minuten beetgaar. Kook eventueel een takje bonenkruid mee, dit geeft een extra aroma aan verse peulvruchten en schijnt de verteerbaarheid van het schilletje te bevorderen. Giet de verse peulvruchten af en schud er een klontje boter door.

Voedingsstoffen
Voedingswaarden van 100gram verse kapucijners:
Energetische waarde: 418 kJ
Koolhydraten: 18 gram
Eiwit: 6 gram
Vet: 0,4 gram
Vitamine C: 2 mg
Vitamine B1: 0,08 mg
Vitamine B2 : 0,08 mg
Calcium: 35 mg
IJzer: 1,9 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten