Teelt
Voor de verse consumptie worden de bonen dikwijls onder platglas gezaaid om later in de vollegrond te worden uitgeplant. Hierdoor wordt enige vervroeging van de oogst verkregen. Voor de verse consumptie worden vroege rassen, die tevens forse peulen vormen, gebruikt. Uitzaai onder platglas in januari/februari. Uitpoten in maart. Plantafstand in de rij 15 centimeter en tussen de rijen 60 centimeter of in de rij 10 centimeter en tussen de rijen 140 centimeter. In Limburg worden soms drie planten bij elkaar in één plantgat gepoot. Oogst half juni tot juli.
Voor de verwerkende industrie worden rassen met fijne zaden gebruikt. Omdat de oogst machinaal gebeurt, moeten de peulen afstaan tot rechtop staan, omdat anders de peulen stukgemaaid worden. Voor het verkrijgen van de spreiding van de oogst worden rassen met verschillende vroegheid en verschillende zaaitijden gebruikt.
Teeltschema
Planten: zaaien in februari/maart, planten in maart, oogsten in juni
Zaaien: zaaien in maart, oogsten in juli
Consumptie
De peulen kunt u doppen en gedurende 10 tot 15 minuten in zout water koken. Eet tuinbonen niet rauw. Als de bonen taai zijn, kunt u het best alleen de helder groene gekookte kern gebruiken. Oude bonen kunnen gepureerd worden verwerkt in dipsauzen of in soep. Uiteraard kunt u de bonen ook gekookt, gestoomd of afgekoeld met eventueel een dressing serveren.
Bewaren/bewerken
Druk met de duim op bolle kant van de peul waardoor de peul open zal gaan en de bonen makkelijk uit de schil kunnen worden gehaald. U kunt tuinbonen in de peul ongeveer twee weken in de koelkast bewaren.
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram gekookte tuinbonen zonder zout
Energie: 153 KJ, 36 kcal
Eiwit: 5.0 g
IJzer: 0.8 mg
Koolhydraten: 4.0 g
Natrium: 5 mg
Calcium: 20 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 4.7 g
Vitamine C: 30 mg
Geen opmerkingen:
Een reactie posten